Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podmínky jsou sice horší, běžkaři ale stále mohou vyrazit do stopy

Přestože obleva a déšť mají na kvalitu upravených tratí negativní vliv, stále můžete na běžky vyrazit. Připravte se ale na to, že tratě nejsou čerstvě upravené.

Podmínky pro běžkaře v Libereckém kraji v posledních dnech výrazně zhoršila obleva. Kvůli dešti provozovatelé tratě neupravovali, znovu je chtějí upravit na víkend, kdy se čeká ochlazení. Déšť a oteplení připravilo hory o část sněhu, podmínky pro běžkaře jsou ale stále dobré. V lesích musí ale lyžaři počítat na tratích s jehličím. Úpravu tratí přerušili v libereckém Sportovním areálu Vesec. Není moc co upravovat, řekla Olga Crháková, která je správkyní areálu.

Liberecký kraj nabízí lyžařům desítky kilometrů běžeckých tratí v Jizerských horách, Krkonoších a také v Lužických horách. Nejvíc běžkařů tradičně vyráží do Jizerských hor, kde Jizerská o.p.s. upravuje přes 200 kilometrů. „I přes nepříznivé počasí jsou tratě Jizerské magistrály v dobrém stavu, sněhová pokrývka se zmenšila, ale na tratě to nemá vliv. Upravit bychom je chtěli v pátek nebo z pátku na sobotu, kdy se čeká ochlazení," řekl ředitel společnosti Martin Kunc.

???? Z důvodu oblevy a přetrvávajícího deště, není vhodné strojově upravovat tratě Jizerské magistrály. ???? I přes...

Zveřejnil(a) Jizerská magistrála dne Středa 3. února 2021

Zatím podle Kunce nejsou na Jizerské magistrále místa, která by po dešti zůstala bez sněhu, místy se ale mohou tvořit kaluže. I proto Jizerská o.p.s. zatím neposílá na změklou trať rolby. „Čekáme až to zamrzne, pak je pro nás lepší do toho zamrzlého udělat stopu," řekl Kunc. Sněhová vrstva je podle něj dostatečná, jen už nelze projet až do Nového Města pod Smrkem. "Pokud jde ale o základní okruh a nástupní místa, tam žádné problémy nejsou," dodal.

Běžkaři mohou vyrazit i na desítky kilometrů tratí v Krkonoších nebo v Lužických horách. I tam tratě poznamenala obleva. „Trasy jsou ale sjízdné, sněhu je tam ještě dost, ale je potřeba myslet na to, že se ten sníh může občas trochu propadnout. Nástup od kapličky a případně i ze Šébru je možný. Čekáme na ochlazení a sníh, který má přijít od soboty, skútry by měly vyjet v sobotu," řekl Jan Šmíd předseda oddílu Ski Polevsko, který upravuje trasy v Lužických horách.

Liberecký kraj je v zimě oblíbeným cílem turistů, v pondělí navíc v Česku začaly jarní prázdniny. V zimních střediscích Jizerských hor a Krkonoš leží navzdory oblevě až 80 centimetrů sněhu, kvůli koronavirovým opatřením ale zůstávají pro lyžaře zavřená, lanovky a vleky stojí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký, běh na lyžích, Jizerská magistrála, Liberecký kraj, lyžař, Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Jan Šmíd, jarní prázdniny, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky jsou sice horší, běžkaři ale stále mohou vyrazit do stopy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.