Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na magistrát v Liberci a Jablonci můžou i nadále jen objednaní klienti

Vláda sice v nově vyhlášeném nouzovém stavu umožnila úřadům fungovat podle normálních úředních hodin, v krajském Liberci, ale také v Jablonci nad Nisou mohou dál na magistrát jenom předem objednaní klienti.

Oba úřady ale rozšíří dobu, kdy tam mohou lidé chodit vyřídit co potřebují, informovaly mluvčí radnic. V Liberci bude úřad přístupný každý pracovní den, nadále ale podle mluvčí Jany Kodymové platí povinnost se dopředu telefonicky objednat. V Jablonci se ode dneška úřední dny a hodiny vrátily do původního rozsahu jako před pandemií. Úřední dobu rozšířila také například radnice v České Lípě, přístupná je od pondělí do čtvrtka. Naopak třeba v Lomnici nad Popelkou zůstane městský úřad otevřený pro veřejnost nadále jen v pondělí a ve středu. Radnice to zdůvodňuje zhoršující se epidemickou situací a výskytem nákazy mezi zaměstnanci.

Na úřadech dál platí stanovená hygienická a protiepidemická opatření, v Jablonci se to týká radnice i budovy v Komenského ulici. „Pokud nebude určeno jinak, pokračuje tento režim prozatím až do konce února 2021," doplnil tajemník magistrátu Marek Řeháček. Jablonec už před devíti lety zavedl úřední dny denně, kvůli koronaviru platí ale omezení a na úřad se teď dostanou jenom klienti, kteří si návštěvu domluví dopředu.

„Pokud dorazí někdo takříkajíc z ulice, tak se zastaví na recepci a tam mu nabídnou termín na objednání, v současné době máme kapacitu zcela naplněnou," řekla mluvčí radnice Jana Fričová. Díky objednávání se podle ní na úřadech netvoří fronty.

Už od začátku února rozšířila služby jablonecká městská knihovna. Registrovaní klienti si mohou knihy on-line rezervovat a v domluveném čase vyzvednout. Vracet je mohou prostřednictvím biblioboxu. Naopak dál zavřené zůstávají v Jablonci městské organizace jako Sport, Kultura, městské divadlo nebo knihovna, řekla mluvčí magistrátu.

Magistrát v Jablonci je jedním z mála v Libereckém kraji, který pravidelně své úředníky na koronavirus testuje. Testovací přístroj za 25.000 korun pořídil úřad druhého největšího města v Libereckém kraji loni v listopadu. Testování tam zajišťují proškolení pracovníci červeného kříže. Minulý týden využili poprvé i testy hrazené pojišťovnou. „Je to jedno z nejlepších opatření, jak můžeme zajistit maximální rozsah úředních hodin," řekla Fričová.

Testováním procházejí nejen všichni úředníci celého úřadu, ale také třeba pracovníci na veřejně prospěšných pracích, kteří jsou zapojeni do zimní údržby. Radnice testuje také zastupitele a členy městské rady. „Díky testování se daří držet zhruba desetiprocentní absenci úředníků, kteří jsou infikovaní nebo v karanténě," doplnil Řeháček. Při testování v minulém týdnu na radnici žádného nakaženého neodhalili.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky ČR, správa, koronavirus, Jablonec n.N., Liberec, Jablonec nad Nisou, magistrát, radnice, Marek Řeháček, Česká Lípa, Liberecký kraj, Lomnice nad Popelkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na magistrát v Liberci a Jablonci můžou i nadále jen objednaní klienti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.