Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji by mělo vzniknout centrum kybernetické bezpečnosti

V Libereckém kraji by mělo vzniknout juniorské centrum kybernetické bezpečnosti. Téma kyberbezpečnosti je nutné s rozvojem IT technologií a jejich průnikem do běžného života dostat i k mladým uživatelům a zahrnut ho do vzdělávání. Do své výuky ho již implementuje liberecká průmyslovka SPŠSE a VOŠ.

SPŠSE a VOŠ v letošním roce rozšíří výuku informačních technologií o další třídu. Ta se zaměří mimo jiné také na kybernetickou bezpečnost. „Dnes už je výuka kyberbezpečnosti v rámci informačních technologií běžná. My jsme ale chtěli jít ještě dál, proto jsme rozšířili výuku o další třídu, která je zaměřená na kybernetickou bezpečnost, administraci systémů a internet věcí,“ uvedl ředitel školy Jaroslav Semerád.

Důležitost výuky kybernetické bezpečnosti potvrzuje i děkan Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Zdeněk Plíva. Technická univerzita by se měla podílet na zavádění výuky kybernetické bezpečnosti i spolupracovat s plánovaným juniorským centrem, kde by měla pomáhat s doškolováním pracovníků. „To, že se zavádí výuka IT technologií ve stále větší míře, považuji za naprosto normální. Ale stejně jako se rozšiřují technologie do našeho každodenního života, je nezbytně nutná i počítačová gramotnost a znalost bezpečného užívání,“ komentoval Plíva.

Podle něj je nutné si základy bezpečného užívání osvojovat daleko dříve než na střední škole. „Data jsou velmi cenná, ale jejich zneužití a napadnutí je velmi jednoduché. Můžeme to vidět v útocích na nemocnice nebo školy,“ řekl s tím, že i univerzity jsou nuceny pružně zahrnovat témata kyberbezpečnosti do jednotlivých předmětů. „Budujeme zvláštní předměty zaměřené jak na bezpečnost, tak na kódování, šifrování a ochranu dat. Iniciativu zavádět toto téma na středních školách velmi vítám.“

Centrum by mohlo být v Liberci, Jablonci nebo České Lípě

Nápad na výstavbu juniorského centra kyberbezpečnosti není zcela ojedinělý. Přesně před rokem se v Brně otevřelo Junior Centrum Excelence pro kybernetickou bezpečnost jako vůbec první v ČR. Obdobný projekt má v plánu i Královehradecký kraj. Zde by mělo k realizaci dojít během letošního roku.

Právě s implementací tématu kyberbezpečnosti do výuky by mělo pomoci vybudování juniorského centra kyberbezpečnosti. „Cílem centra je podpora a vzdělávání odborných pracovníků,“ informoval náměstek hejtmana Dan Ramzer.

Centra kybernetické bezpečnosti vznikají zpravidla v některé ze škol, která mají k tomuto tématu blízko. V Brně to je Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno a ve Dvoře Králové Střední škola informatiky a služeb. V kraji jsou ve hře hned tři školy - v Liberci, České Lípě a Jablonci. „Všechny tři školy oslovíme, aby se o projekt ucházely. Komise pak vybere tu, která svůj projekt nejlépe odprezentuje a poskytne optimální zázemí,“ dodal Ramzer. Zatím není jasné, kdy by mohlo centrum vzniknout, ani jaké budou předpokládané náklady.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, kyberbezpečnost, počítače, Liberecký kraj, technologie, Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola Liberec, Brno, projekt, střední škola, Dan Ramzer, Liberec, Česká Lípa, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji by mělo vzniknout centrum kybernetické bezpečnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.