Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obnova jindřichovického kostela byla zařazena do programu záchrany architektonického dědictví

Jako jediná památka na Frýdlantsku byl kostel v Jindřichovicích zařazen do Programu záchrany architektonického dědictví. Pro kostel to znamená, že mohla pokračovat jeho rekonstrukce. Obec na jeho záchraně pracuje už od roku 2015, proběhla i veřejná sbírka.

Kostel Nejsvětější Trojice dlouhá léta chátral a byl v havarijním stavu, kdy dokonce hrozilo jeho částečné zřícení. Jindřichovice se proto rozhodly kostel zachránit a převzaly si jej do vlastnictví. Poté proběhly ty nejnutnější práce, v jednu chvíli dokonce museli místní hasiči sundat kříž na věži, který se mohl při větším větru zřítit. Kříž už je ale zpátky a je tak symbolem toho, že kostel se postupně dostává do formy.

Další dobrou zprávou je, že obnova památky byla zařazena do Programu záchrany architektonického dědictví, kam se dostala už v roce 2018. „Díky příspěvku z Programu došlo k opravě krovu lodi a výměně střešní krytiny, zabezpečení stropu lodi, opravě střechy kostelní věže a opravě jejího vnějšího pláště včetně nátěru a opravy výplní. V dalších etapě je plánována oprava fasády lodě a presbytáře,“ řekl Petr Freiwillig z libereckého památkového ústavu.

Na kostel v Jindřichovicích se po dvou letech vrátil kříž

Věž barokního kostela Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem ode pátku opět zdobí zlacený kříž. Před dvěma lety ho museli po vichřici Herwart sundat hasiči. Vlivem náporu větru se tehdy zlomila zkorodovaná trubka, na které byl...

Na záchranu kostela byla vyhlášena i sbírka, při které se vybralo 228 tisíc korun. „To si zaslouží velký obdiv, pokud si uvědomíme, s jakými problémy se malé obce v pohraničí a jejich občané potýkají,“ dodal památkář.

Stavební konstrukce farního kostela Nejsvětější Trojice jsou s velkou pravděpodobností středověkého původu. První zmínku o něm datujeme k roku 1346. Tehdejší podoba kostela ale není v pramenech dochována jednoznačným popisem. „Z povahy udržovacích prací zanesených v kostelních účtech lze usuzovat na jednolodní stavbu, s věží krytou dřevěnou nástavbou a zastřešením. Jako pozdně gotické jsou stavebněhistorickým průzkumem interpretována obvodová zdiva lodě, severního přístavku a spodní poloviny věže,“ řekl Freiwillig. Současnou barokní podobu kostel získal v letech 1717–1729, kdy proběhla zásadní rekonstrukce objektu. Poté se pokračovalo zejména interiérovými úpravami. Ve druhé polovině 20. století se kostel postupně dostal do havarijního stavu.

FOTO: Ve schránce jindřichovického kostela našli i mince ze 17. století

I mince ze 17. a 18. století ukrývala časová schránka nalezená ve věži opravovaného barokního kostela Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem. K dalšímu zkoumání dostanou schránku památkáři.

Na záchranu kostela už Jindřichovice získaly necelých pět milionů korun. Téměř dva miliony dala ze svého rozpočtu sama obec. „Na malou obec to není zrovna málo,“ okomentoval starosta Pavel Novotný.

Zmíněných 228 tisíc korun pak bylo použito například na pozlacení kříže na věži kostela nebo na obnovu kostelních hodin. Podle starosty totiž peníze ze sbírky nejdou použít na opravy havarijních stavů. „Pozlacení kříže nebo natření vrchním nátěrem je vedle jeho instalace a řádného upevnění v 25metrové výšce rozdíl řádově 10 až 20 tisíc korun marginální částkou. Celému kostelu ovšem dává úplně jiný rozměr,“ dodal starosta.

Ohodnoť článek

Foto NPÚ, Jindřichovice

Štítky kostel, Jindřichovice, památka, obnova, oprava, Program záchrany architektonického dědictví, Frýdlantsko, Petr Freiwillig, Pavel Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova jindřichovického kostela byla zařazena do programu záchrany architektonického dědictví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.