Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní zimní údržba vyjde dráž než minulá. Náklady už překročily hranici 100 milionů

Jen za leden investoval Liberecký kraj do úklidu silnic druhých a třetích tříd více než 57 milionů korun. Už nyní je tak zřejmé, že letošní zimní údržba bude stát více než během loňské zimy.

Jen v lednu dal kraj za úklid svých silnic druhých a třetích tříd přes 57 milionů korun, Náklady na zimní údržbu od listopadu už překročily sto milionů korun, řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.. Minulá zima naopak patřila k nejlevnějším za posledních 15 let, celkově krajskou pokladnu přišla včetně DPH na 86,5 milionu korun.

I když je podle meteorologů průběh letošní zimy normální, výrazně vyšší byla kvůli častějšímu sněžení a silným mrazům spotřeba posypového materiálu. Vozy krajské společnosti Silnice LK, která údržbu komunikací v kraji zajišťuje, zatím najezdily 400.000 kilometrů. Podle předsedy představenstva Petra Správky na silnice vysypaly 14.000 tun soli a 16.000 tun drti a písku. Před rokem za celou zimu silničáři spotřebovali 5500 tun soli a 11.000 tun drti a písku.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Rok od roku proto přibývá silnic, které jsou udržovány chemicky. Letos silničáři solí zhruba 822 kilometrů silnic, což je téměř 40 procent všech krajských cest. Firma Silnice LK zajišťuje údržbu celkem 2064 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, zcela bez údržby zůstává zhruba 60 kilometrů silnic. „Většinou jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Od roku 2008 stojí zimní údržba v Libereckém kraji v průměru 117 milionů korun ročně. Nejdražší byla zima 2012/2013, kdy údržba přišla krajskou kasu na 153,5 milionu. Lednové náklady na zimní údržbu se v průměru v kraji v posledních letech pohybují kolem 40 milionů korun. Vyšší náklady ale nejsou ničím výjimečným. Téměř 60 milionů stála lednová údržba v roce 2017, celkově tehdy zimní údržba přišla kraj na více než 125 milionů korun. Před dvěma lety zaplatil kraj za lednový úklid sněhu 55 milionů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, silnice, počasí, správa, sjízdnost, Liberecký, zima, Liberecký kraj, úklid, Silnice LK a.s., Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní zimní údržba vyjde dráž než minulá. Náklady už překročily hranici 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.