Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec nakoupí sedm a půl tisíce testů pro úředníky. Dorazí příští týden

Liberecký magistrát se 463 zaměstnanci začne s testováním svých úředníků příští týden. Bude to formou samotestování, informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

„Město nakoupí 7500 testů, to by mělo pokrýt tři měsíce. Testy dorazí 16. března. Podobu a způsob samotestování, tedy kdy a jak, upřesní tajemník úřadu do konce týdne," dodala Kodymová. Za zakoupené testy zaplatí magistrát bez daně 442 500 korun.

Povinnost testovat své zaměstnance mají od dnešního dne veřejné úřady s 50 a více pracovníky. Od 17. března nebudou zaměstnanci bez negativního testu na nemoc covid-19 vpuštěni na pracoviště.

Liberecký kraj zahájil antigenní testování svých úředníků už před 14 dny. Největší zkušenosti s tím mají v Jablonci nad Nisou, na tamním magistrátu úředníky testují na koronavirus už od loňského podzimu. „Tehdy bylo naším hlavním cílem ochránit pracovníky úřadu a zachovat co největší rozsah poskytovaných služeb úřadu vůči veřejnosti," uvedl primátor Jablonce Jiří Čeřovský (ODS).

Testovaní byli hlavně pracovníci v sociálních službách, u přepážek, členové rady a zastupitelstva. Testovali se také městští strážníci a postupem doby přibyli i pracovníci, kteří uklízí město, a zaměstnanci technických služeb. „Od začátku roku nabízíme zaměstnancům, kteří mají zájem, testy hrazené ze zdravotního pojištění. Tímto způsobem se nám dosud podařilo zachytit jednotky pozitivních. Minulý týden jsme testovali 126 osob a všichni byli s negativním výsledkem," řekl tajemník magistrátu Marek Řeháček.

Úředníci si mohou nyní vybrat, zda si test nechají provést na magistrátu, anebo ho podstoupí na jiném místě. „Ale musí pak prokázat, že jej absolvovali," dodal Řeháček. Podle něj je situace v úřadu stabilní, nemocnost se pohybuje kolem deseti procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, Liberec, testování, magistrát, Marek Řeháček, Jablonec nad Nisou, Jiří Čeřovský, ODS, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nakoupí sedm a půl tisíce testů pro úředníky. Dorazí příští týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.