Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Krkonoších se uzavírají některé turistické stezky. Správa parku chce ochránit ohrožené živočichy

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od pondělí 15. března do 31. května kvůli ochraně ohroženého tetřívka a dalších živočichů uzavře v Krkonoších jedenáct turistických cest nebo jejich úseků. Opatření souvisí s loňským vyhlášením osmi takzvaných klidových území v Krkonoších. Na polské straně Krkonoš budou z obdobného důvodu od 1. dubna do 31. května uzavřeny čtyři cesty.

Podle vládních epidemických opatření k omezení pohybu mohou do hor od 1. března jen místní obyvatelé. Opatření by mělo platit do 21. března, pak by se do hor mohli vrátit turisté i z jiných regionů. Podrobnosti k uzavřeným cestám a vydaným omezením lze nalézt na webu Správy KRNAP.

Uzavřením cest se Správa KRNAP snaží zamezit rušení citlivých druhů živočichů, především tetřívka obecného. Omezení bude platit i v dalších letech. "Opatření vstupuje letos v platnost poprvé a má dlouhodobý charakter," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. V terénu bude zákaz vstupu na cesty vyznačen cedulemi. Většinu uzavřených tras budou moci turisté obejít po sousedních turisticky značených cestách.

Lidé se od pondělí vyhnou místům, které tetřívci pravidelně využívají jako tokaniště, a to v nejcitlivějším období jejich toku a rozmnožování. Drahný připomněl, že pro ochranu tetřívka je v klidových územích důležité i dodržování celoročního zákazu vstupu do terénu mimo značené trasy.

Od pondělí bude uzavřena žlutě značená turistická cesta ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, zelená turistická cesta v úseku Vosecká bouda až Labská louka a část modré turistické cesty z Davidových bud na Špindlerovku. Uzavřena bude i část žluté turistické cesty z Tetřevích Bud na Liščí louku, část chodníku biskupa Doubravy a část žluté turistické cesty v úseku Václavák - Pěticestí.

Turisté nebudou moci vstoupit ani na zimní, tyčemi značenou, cestu z Malého Šišáku k Luční boudě. Uzavřena bude část naučné stezky Černohorské rašeliniště, část zelené turistické cesty z Tetřevích bud k Hrnčířským boudám, část Cesty Jiřího Nováka a žlutá turistická cesta v úseku Kolínská bouda až Slatinná stráň.

Obdobné opatření jako KRNAP řadu let přijímá i ředitelství polského Krkonošského národního parku. Od 1. dubna do 31. května uzavírá zelenou turistickou cestu kolem Wielkého Stawu, modrou turistickou cestu z Horní Malé Úpy přes Lesní hřeben, žlutě značenou cestu z rozcestí Mokre Rozdroze pod Violíkem směrem na Sněžné jámy a zelenou turistickou cestu z rozcestí Mokre Rozdroze směrem do Sněžných jam až po rozcestí Rozdroze pod Velkým Šišákem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rezervace, turistika, Krkonoše, turistická stezka, Krkonošský národní park, živočichové, Správa Krkonošského národního parku, Špindlerova bouda, Luční bouda, Jiří Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších se uzavírají některé turistické stezky. Správa parku chce ochránit ohrožené živočichy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.