Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Covid se týká i lidí bez domova. Pro pracovníky Naděje jde o jedno z nejnáročnějších období

Současná nelehká doba související s přetrvávající koronavirovou pandemií se dotýká všech. A výjimkou samozřejmě nejsou ani lidé bez domova. Ke koronaviru se navíc letos přidala i mrazivá a dlouhá zima. Poslední rok tak vnímá oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová jako jeden z těch nejnáročnějších.

„Poslední rok, a zvláště poslední zimu, vnímám z hlediska mého patnáctiletého fungování v Naději za jednu z nejnáročnějších ne-li přímo nejnáročnějších, a to jak pro sebe, tak pro zaměstnance,“ přiznává Milena Havrdová. A to nejen kvůli koronaviru. Velký vliv měla i vleklá zima s dlouhotrvajícími mrazy. „Ty byly pro klienty velmi nepříjemné a život ohrožující,“ uvádí oblastní ředitelka Naděje.

Od vypuknutí pandemie naštěstí eviduje Naděje pouhé jednotky maximálně nízké desítky nakažených. Pro klienty nakažené koronavirem je vyčleněno v Libereckém kraji zařízení APOSS v Liberci v Zeyerově ulici. „V našich střediscích v Liberci nejsme schopni vzhledem k velikosti a kapacitě mít karanténní místnosti. V Jablonci nad Nisou vznikly dvě karanténní místnosti s kapacitou přibližně osmi míst,“ komentuje Havrdová. Tato místa jsou obsazena nově přijatými klienty, kteří nebyli testováni, nebo klienty se zhoršeným zdravotním stavem, kteří jsou objednaní na test. Případně jsou sem dočasně umístěni klienti s pozitivním testem čekající na převoz do libereckého zázemí.

Pokud zaměstnanci Naděje evidují klienta s možnými příznaky onemocnění COVID-19, okamžitě ho posílají na PCR testy. „Nově jsme pořídili i antigenní testy Nadal, kterými chceme testovat v případě našeho podezření. Jako velmi dobrou vnímám komunikaci s Krajskou hygienickou stanicí, která komunikuje o nákaze klientů většinou s vedoucím střediska či sociálním pracovníkem,“ sděluje ředitelka s tím, že v případě pozitivních klientů hlásí pracovníci další osoby, se kterými byl daný klient ve styku například na noclehárně nebo v denním centru.

Horké židle nakonec obnovili

Kvůli pandemii byla původně zrušena služba tzv. horké židle, která nabízí v zimních měsících lidem bez domova možnost strávit mrazivé noci na židli u stolu v nízkoprahovém denním centru. Letošní mrazy byly ale opravdu dlouhé. Proto Naděje přistoupila v únoru k obnovení této služby, jak v Liberci, tak v Jablonci. „Nechtěli jsme, aby někdo zůstal na ulici,“ zdůvodňuje vedení Naděje.

Nepřetržitě fungují i ostatní služby pro osoby bez domova jako je noclehárna, denní centrum nebo azylový dům. Zaměstnanci i klienti ale musí dodržovat veškerá platná nařízení a třeba ochranné pomůcky rozdávají sociální pracovníci klientům i v terénu. „Snažíme se regulovat skupiny lidí, aby například na denních centrech nesedělo najednou velké množství lidí. Obě noclehárny v Jablonci i Liberci jsme nastavili na režim 24/7. To znamená, že klienti tam zůstávají celý den. Neopouštějí dům, zbytečně necestují, neodcházejí. Důraz je kladen i na určité volnočasové aktivity těch klientů, kteří nechodí do práce, aby neopouštěli zbytečně zařízení a nechodili po městě,“ říká redakci Havrdová. 

Podle Havrdové projevila zájem o očkování zhruba polovina zaměstnanců. Tito pracovníci rozhodně patří mezi rizikovější skupiny a jejich očkování by mělo začít v nejbližší době. „Denně naši zaměstnanci v přímé péči pracují s desítkami lidí bez domova,“ dodává.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, bezdomovci, Naděje, Liberec, Jablonec, Zeyerova, COVID-19, bezdomovec, zima, Jablonec nad Nisou, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid se týká i lidí bez domova. Pro pracovníky Naděje jde o jedno z nejnáročnějších období  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.