Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Testovací místo v Hrádku pro kamiony končí. Už není potřeba

Testovací místo v Hrádku dnes večer ukončí po bezmála osmi týdnech provoz. Důvodem je změna podmínek sousedních zemí.

Není už potřeba, protože sousední země zmírnily podmínky pro překračování státních hranic, řekla dnes mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Odběrové místo otevřeli v Hrádku v polovině února, když Německo zpřísnilo podmínky pro vstup do země, od té doby tam provedli téměř 11.000 antigenních testů, jen 37 bylo pozitivních.

Německo v polovině února zařadilo Českou republiku mezi oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací a na hranicích obnovilo stálé kontroly. Do Německa se tak mohli dostat jen němečtí občané a lidé, kteří v Německu žijí. Při příjezdu museli předložit koronavirový test, a i když byl negativní, museli nastoupit dvoutýdenní karanténu. Výjimku z karantény měli nákladní dopravci a vybraní pendleři, i pro ně byl ale podmínkou pro vstup do země negativní test.

Přímo do sousedního Saska se dá v Libereckém kraji přejet jen přes hraniční přechod Petrovice - Lückendorf, kamiony tudy ale nemohou. Mnozí řidiči nákladních aut tak využívají česko-polský hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na silnici I/35, odkud projedou zhruba 800 metrů přes polské území do Německa. Před hranicí proto vzniklo testovací místo, odběry tam 16 hodin denně prováděl tým zdravotníků společnosti SMŽO-MEDIC, zázemí pro ně zajišťovali hasiči. Provoz tam ukončí dnes ve 22:00.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, Polsko, Německo, koronavirus, doprava, testování, Liberecký, Hrádek nad Nisou, Česko, Sasko, Liberecký kraj, Petrovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testovací místo v Hrádku pro kamiony končí. Už není potřeba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.