Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nad Rokytnicí se tyčí nové vyhlídkové plošiny. Hotové by mohly být do letní sezóny

Vrchol Stráž tyčící se nad Rokytnicí nad Jizerou nabízí nádherné výhledy na hřebeny Krkonoš i celé město. Poslední měsíce je ale vyhlídka uzavřena. Vyrůstají zde nové vyhlídkové plošiny. Propojeny jsou i s historií Rokytnice.

Horník, Liška, Medvěd a Ovce, přesně to jsou jména nových vyhlídek na vrcholu Stráže, kterou hlavně místní znají jako Strážník. První turisté by mohli na atraktivní plošiny vystoupat již letos v létě. Přestože většina vyhlídek je téměř dokončena, vstupu brání cedule a výstražné pásky, které jsou ale povětšinou přetrhané. „Realizace vyhlídek probíhá, kompletně hotova už před zimou byla Liška, Ovce a Medvěd. Na jaře tohoto roku zbývá dokončit poslední vyhlídku Horník,“ uvádí Jan Mach za Mjölk architekty.

Celkově by stavba měla být dokončena do konce května. Oficiálnímu zpřístupnění pak bude bránit už jen kolaudace. „Vše by mělo proběhnout tak, aby se stihla letní turistická sezona, a pokud to Covid umožní, těšíme se na otvíračku vyhlídek na začátku léta,“ komentuje Mach.

Liška přinese adrenalin, topovkou je Horník

Názvy nejsou nijak náhodné. Vycházejí ze znaku města Rokytnice nad Jizerou a přizpůsobena jim je i podoba jednotlivých vyhlídek. „Chtěli jsme, aby každé zvíře nabízelo jiný zážitek. Liška má dlouhý ocas vysutý nad propast a je trochu adrenalin dojít až na konec. Medvěd je velký, stojí na skále v lese, leze se mu po zadní noze na záda a z jeho hřbetu je hezký pohled na plošinu s liškou a dál do krajiny,“ vysvětluje architekt a pokračuje: „Největší vyhlídkou je pak Horník, ke kterému se přichází po vysoké lávce, Horník je poslední vyhlídkou a je navržen tak, aby jeho návštěva byla vyvrcholením všech předchozích zážitků.“

Celkové náklady na výstavbu nových vyhlídek se pohybují okolo 15 milionů korun, z nichž naprostou většinu uhradí dotace z Evropské unie.

Trochu podivně působí snad jediná Ovce, která se nachází mezi smrky a vlastně žádné výhledy do kraje nenabízí. Ta je pro změnu konstruována jako zábavný prvek. „Je to spíš taková prolézačka pro děti cestou k Horníkovi, aby se nenudily, má malou srandovní hlavu, kterou kouká na Horníka, stojí na hezkém paloučku s borůvkami takže je tam výhled - na borůvky,“ dodává Mach.

Na vrcholu mohla stát klasická rozhledna

Původně měla na Strážníku vyrůst „tuctová“ rozhledna. Od tohoto záměru ale následně město i architekti upustili, jelikož samotný kopec je poměrně plochý a nové výhledy by tak věž nenabídla. „Tento přístup v podobě vyhlídkových plošin je jistě lepší než nějaká prostá vyhlídková věž, zvláště když mají přidanou hodnotu svým desginem, a jsou tak propojené přímo s Rokytnicí,“ říká rokytnický místostarosta Petr Kadavý.

První místostarosta ale zároveň přiznává, že názory na moderní pojetí vyhlídek se mezi místními liší. Dokocne byla provedena anketa. A i on sám se musel s novou podobou vyhledávaného vrcholu sžít. Samotná výstavba vyhlídek na vrcholu skal nebyla snadná. Kromě náročného terénu a divokého krkonošského počasí se musel dodavatel potýkat s výpadky pracovníků kvůli koronaviru. Ani tak se ale turisté nebudou muset o svou bezpečnost obávat, v některých místech jsou vrty do skal hluboké i šest metrů. 

Přestože se o proměnách vrcholu Stráž a jeho okolí mluví jako o budování lesoparku, žádné další vetší zásahy do krajiny v plánu nejsou. „Součástí vyhlídek je i drobný mobiliář v podobě stolů a lavičky. Kromě toho plánujeme maximálně ještě na přístupovou cestu umístit přístřešek se stojanem na kola,“ komentuje Kadavý. 

Líbí se vám nové vyhlídky na vrcholu Stráž?

Celkem hlasovalo121 čtenářů

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AZ fotky

Štítky Liberecký, Rokytnice, Stráž, vyhlídka, Mjölk, Rokytnice nad Jizerou, léto, Jan Mach, Krkonoše, architekt, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Pavel Kranz

Pracujte a pište podle svého svědomí a s odpovědností za každé slovo Ostatní lidé to také tak mají a nepotřebují souhlas neznámého davu.

Pátek, 9. dubna 2021, 09:46Odpovědět

Nad Rokytnicí se tyčí nové vyhlídkové plošiny. Hotové by mohly být do letní sezóny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.