Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mrazivá noc. Na Jizerce teplota klesla pod minus 16 stupňů Celsia

Liberecký kraj má za sebou mrazivou noc. V mrazové kotlině na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla v noci pod minus 16 stupňů Celsia. Na dalších místech těchto hor bylo pod minus deseti stupni. Na měřicích stanicích mimo hory bylo v kraji mezi nulou a minus pěti stupni Celsia, sdělil Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Minus 16,3 stupně Celsia ukázala v noci stanice na Jizerce-rašeliniště. Na stanici přímo na Jizerce, která měří teploty déle, bylo minus 14,1 stupně. Podle Jůzy nejde pro Jizerku zas tak o neobvyklou teplotu pro toto období. Na starší měřicí stanici, z níž mají meteorologové neúplné údaje od roku 1984, bylo 9. dubna 2012 minus 20,9 stupně. A pod minus 20 stupňů bylo na Jizerce v minulosti i v pozdějším dubnovém dnu. „Čtrnáctého dubna 1986 tam bylo minus 20,6 stupně," uvedl Jůza. Minimální teplota za duben na Jizerce je z loňského apríla. „Na Jizerce bylo 1. dubna minus 22 stupňů a na Jizerce-rašeliništi minus 22,8 stupně Celsia," dodal Jůza.

Pod minus deseti stupni bylo dnes v noci v Jizerských horách na Smědavě, na Souši i Nové Louce. V nížinách bylo nejchladněji v Jablonném v Podještědí a Českém Dubu a nejtepleji ve Frýdlantu. Podle předpovědi by se mělo v kraji v dalších dnech oteplit. Zatímco v předchozích dnech byla denní maxima kolem pěti stupňů Celsia, dnes by se měla teplota dostat nad deset stupňů a místy by mělo být až 13 stupňů. Na horách bude mezi dvěma až pěti stupni Celsia.

Zimní ráz počasí v předchozích dnech komplikoval dopravu v Libereckém kraji, dnes ráno jsou už ale silnice beze sněhu. Povrchy vozovek jsou mokré či vlhké. Pro nákladní dopravu se dnes v poledne otevře i silnice III. třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo. Pro auta nad šest tun preventivně platil zákaz vjezdu od středy právě kvůli sněžení. Náročné stoupání je pro kamiony za špatných klimatických podmínek obtížně sjízdné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČHMŮ

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, mráz, Liberecký, Jizerka, Jizerské hory, stupeň Celsia, Liberecký kraj, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazivá noc. Na Jizerce teplota klesla pod minus 16 stupňů Celsia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.