Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé z družstev nebudou muset za byty znovu platit, rozhodla ministerstva. Převody vyřeší nové smlouvy

Nahrazením chybných smluv novými může Liberec podle společného stanoviska tří ministerstev vyřešit problematické převody svých podílů na bytová družstva. Pro členy družstev by to znamenalo, že nebudou muset za byty stavěné se státní dotací znovu platit. V Liberci se to týká 1150 bytů v deseti bytových družstvech. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že takový postup město připravuje pro všechna družstva a stanovisko ministerstev vnitra, pro místní rozvoj a financí dala radnici jen za pravdu.

Nadále ale hrozí, že družstevníci budou muset doplácet daň z příjmu z převodu, což může činit až stovky tisíc korun. Ve stanovisku se sice uvádí, že ministerstvo financí bude navrhovat osvobození družstevníků z placení daně, očekává ale přijetí návrhu až po podzimních sněmovních volbách. „V případě, že daňovým subjektům na základě doposud platné legislativy vznikne z výše uvedené transakce daňová povinnost, mohou při splnění zákonných podmínek využít institutu posečkání daně," uvádí se ve stanovisku.

Zástupci spolku Spravedlnost pro bytová družstva, který sdružuje družstevníky po celé republice, stanovisko ministerstev vítají. „Stanovisko naplňuje naše legitimní očekávání a věříme, že otevře cestu ke spravedlivému řešení pro bytová družstva a nájemníky a bude oporou pro rozhodování zastupitelstev měst a obcí,“ uvedla předsedkyně spolku a členka jednoho z libereckých družstev Lenka Šlapáková.

V Liberci je problematická sdružená výstavba bytů z let 1997 až 2007, pro něž družstva prostřednictvím města získala dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Město se v uzavřených smlouvách zavázalo, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl na družstva. „Polovina družstevních domů neměla slíbenou žádnou cenu, jen že převod bude. A ta druhá polovina sice bezúplatný či za korunu, ale podle právních analýz se domníváme, že nebyly dodržené veškeré zákonné povinnosti a části ve smlouvách o převodu jsou neplatné," uvedl primátor.

Podle právníků i stanoviska ministerstev musí zastupitelé odůvodnit, proč by měli podíl města převést na družstevníky bezplatně či se slevou. „Jsem velice ráda, že vydané stanovisko naplňuje svým obsahem očekávání družstevníků nejen v našem městě, ale i dalších desetitisíců občanů naší republiky, kteří se ne vlastní vinou dostali do problematické situace s jistotou svého bydlení,“ uvedla liberecká radní Šárka Prachařová (ANO). Řešením by právě mělo být nahrazení problematických smluv novými. „Při odůvodnění by měla obec vycházet zejména z okolností týkajících se (neplatného) uzavření původní smlouvy, a dalších skutečností, které obec považuje s ohledem na danou situaci za relevantní," píše se ve stanovisku ministerstev.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Interma

Štítky ČR, správa, byty, Liberec, družstvo, bytové družstvo, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, daň, Státní fond rozvoje bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z družstev nebudou muset za byty znovu platit, rozhodla ministerstva. Převody vyřeší nové smlouvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.