Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stabilnější a rozmanitější lesy. Nadace Ivana Dejmala letos vysází 70 000 stromů

Že se Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody podílí na výsadbě nových stromů, to není nic nového. Za posledních sedm let zvládla nadace vysázet více než 184 tisíc nových sazenic. A ve výsadbě bude pokračovat i letos.

Díky výsadbě pronikají do monokulturních převážně smrkových lesů nové druhy dřevin, které zajišťují lesnímu porostu věkovou i druhovou rozmanitost a větší stabilitu. V letošním roce plánuje nadace výsadbu 70 000 sazenic, převážně dubů, lip, buků a jedlí. „Dřeviny jsou voleny zcela cíleně a specificky pro danou lokalitu tak, aby vhodně doplnily stávající porosty a zároveň, aby tvořily druhově i věkově bohatě strukturované lesní systémy,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala.

„Spojili jsme se s odborným lesním hospodářem Ing. Janem Dudou, který se stará o obecní i církevní lesy a hospodaří v nich nepasečným způsobem s cílem vnést do porostů vyšší zastoupení jedlí a listnatých stromů. Proběhlo vytipování pozemků vhodných pro výsadby a vhodných druhů dřevin, během jara budou tyto sazenice objednány a dle potřeby budou vyzvednuty ze školek,“ uvádí nadace na webu. Výsadba se týká oblasti Jizerských hor a Liberecka. V letošním roce by měly být nové sazenice vysázeny například v Rynolticích, Kryštofově Údolí, Rychnově u Jablonce nad Nisou, Bílém Kostele nad Nisou, Chrastavě a Hrádku nad Nisou a na dalších místech.

Rozmanitost přináší do lesa zdraví i stabilitu

Druhová rozmanitost přispívá ke stabilitě i zdraví lesa. „Takové lesy jsou přirozenější a dokáží tak lépe odolávat nepříznivým podmínkám a zároveň mnohem lépe zadržují vodu v krajině. Zjednoduším to na příkladě. Pokud by kůrovec napadl druhově rozmanitý les, poškodil by smrky, ale ostatní dřeviny by odolaly a pod jejich ochranou by se mohly nové stromy přirozeně obnovovat,“ vysvětluje Petrovský.

Během léta by měla začít výstavba oplocenek, které chrání nové sazenice. Na podzim pak proběhne samotná výsadba. Vše se ale odvíjí od finančních prostředků, které se podaří nadaci získat skrze dárce. Celkové náklady na projekt činí 1,89 milionu korun. V současné chvíli se snaží nadace získat prostředky v celkové výši 1,62 milionu korun, přičemž se zatím podařilo vybrat zhruba polovinu.

„Po předchozích dobrých zkušenostech věříme, že se nám cílovou částku podaří vybrat, ale jsme připraveni projekt dofinancovat i z vlastních prostředků,“ dodává ředitel nadace. Zbylých cca 260 tisíc z projektu zafinancují obce a majitelé lesů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadace Ivana Dejmala

Štítky Jizerské hory, les, Nadace Ivana Dejmala, nadace, Ivan Dejmal, strom, dřevina, Jan Duda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stabilnější a rozmanitější lesy. Nadace Ivana Dejmala letos vysází 70 000 stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.