Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Běloruští studenti utekli před represemi. Zázemí našli na Technické univerzitě

Celkem 16 nových studentů architektury z Běloruska přijala ke studiu Technická univerzita v Liberci. Ze své rodné země utekli kvůli násilným represím.

Ze země zmítané protesty proti současnému režimu, proti kterým tvrdě bojuje vláda v čele s Alexandrem Lukašenkem, utekli studenti ze strachu z pronásledování nebo dokonce uvěznění.

Příjezd studentů do Liberce obnášel několikaměsíční přípravy a ani tak nebyl snadný. Rektor Technické univerzity celou záležitost řešil dokonce s ministrem zahraničních věcí. „Jednání o příjezdu začala již na podzim loňského roku. Celá procedura kolem víz, finančního zajištění a samotného příjezdu se ale protahovala,“ uvedl rektor Miroslav Brzezina.

Na náklady spojené s pobytem běloruských studentů nechalo ministerstvo školství založit speciální fond vzdělávací politiky. Z něj bude studentům vypláceno stipendium.

Z bezpečnostních důvodů probíhal i samotný přesun studentů z Minsku do Liberce po menších skupinkách přes Polsko, Ukrajinu nebo Litvu. Složitost celé situace přiblížil také prorektor pro rozvoj a vnější vztahy Radek Suchánek, který je zároveň hlavním organizátorem přesunu studentů. „Už jen dostat se do kontaktu s konkrétními studenty, kteří by měli zájem k nám přijet, s sebou neslo četná úskalí. Ale i to byl stále jenom začátek,“ popsal Suchánek.

Následovala složitá a dlouhá jednání. Nakonec se ale podařilo všech 16 studentů v pořádku dopravit až na Technickou univerzitu. Doma ale museli zanechat své rodiny, blízké a přátele. Kvůli pandemii se museli studenti prokázat negativním testem a případně strávit karanténu na kolejích.

„I po přestěhování do Liberce mám stále noční můry. Utíkám v nich před policií nebo se snažím skrýt, aby mě nezatkli,“ přiblížila Anastasiya, jedna z běloruských studentek. Ve své zemi byla kvůli účasti na protestních akcích předvolána policií a domů odešla jen díky pomoci zástupkyně dobrovolnické právní služby. V zemi ale už zůstat nechtěla.

Poměry v Bělorusku donutily k opuštění rodné země i Lizavetu, studentskou aktivistku. Několik jejích přátel a kolegů zadržela policie a prohledala jim byty. Po tomto incidentu se rozhodla, že se domů už nevrátí. „Vyměnila jsem si SIM kartu a telefon přepnula do režimu letadlo, tak aby mě KGB nemohla stopovat,“ dodala.

Na sociálních sítí vyjádřila řada lidí studentům podporu a děkovala univerzitě za jejich přijetí. Mezi nimi i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Technická univerzita v Liberci udělala správný krok. Děkuji nejenom za studenty, ale také za příklad. Zrovna v těchto dnech je to důležité gesto, napsal Půta. „Děkuji mockrát za pomoc studentům. Jsem z Běloruska, mám hodně známých ve vězení, je tam opravdu peklo,“ komentovala Hanna Beatriche.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky studenti, Bělorusko, TUL, Liberec, Technická univerzita v Liberci, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, policie, Martin Půta, Miroslav Brzezina, Polsko, Ukrajina, KGB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běloruští studenti utekli před represemi. Zázemí našli na Technické univerzitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.