Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zájem o osvojení do náhradní péče vzrostl loni v kraji o třetinu

Liberecký kraj zaznamenal v loňském roce vyšší zájem o náhradní rodinnou péči, konkrétně o osvojení. Počet žádostí o pěstounskou péči a pěstounskou péči na přechodnou dobu se oproti předchozím roků výrazně nezměnil.

Tématu náhradní rodinné péče se v Libereckém kraji dlouhodobě věnuje kampaň Mít domov a rodinu: Samozřejmost nebo vzácnost? V loňském roce obdržel Krajský úřad celkem 50 žádostí týkajících se náhradní rodinné péče. „Celkem 30 žádostí se týkalo přímo osvojení, 14 zařazení do evidence pěstounů a 6 do evidence pěstounů na přechodnou dobu,“ informoval mluvčí kraje Filip Trdla. V případě osvojení pak zaznamenal kraj zvýšení zájmu o třetinu.

Podle náměstka hejtmana Petra Tulpy je dobře, že zájem o osvojení vzrostl, ale počet lidí, kteří by chtěli vykonávat pěstounskou péči, stagnuje. „Právě na ni se chceme v roce 2021 ještě více zaměřit,“ komentoval Tulpa. Během loňského roku se podařilo získat náhradní rodinnou péči celkem 39 dětem. 

Po žádosti ale nedojde k umístění ihned. Nejprve dojde k posouzení žadatele s potřebnými kroky, které trvá zhruba rok. „Zaznamenali jsme, že lidé si osvojují děti z etnických menšin nebo děti handicapované. Novou rodinu nalezlo sedm dětí romského, poloromského a bulharského původu. U pěstounské péče patřilo 9 z 20 dětí k romské nebo napůl vietnamské menšině a v jednom případě se podařilo umístit dítě s Downovým syndromem. Pokud by to znamenalo začátek boření mýtů, byla by to skvělá zpráva,“ dodal Tulpa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, náhradní rodina, osvojení, náhradní péče, pěstounská péče, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o osvojení do náhradní péče vzrostl loni v kraji o třetinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.