Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letos dá kraj na projekty pro zadržení vody v krajině 14 milionů korun

V letošním roce podpoří Liberecký kraj projekty zaměřené na zadržování vody v krajině bezmála 15 miliony. Žadatelé mohou podávat žádosti do konce dubna.

 Loni kraj navzdory koronavirovým úsporám schválil podporu pro 23 projektů, kterým rozdělil přes 14 milionů korun. O dotace mohou žádat obce, neziskové organizace, zemědělci, správci lesů, ale i další právnické a fyzické osoby do konce dubna. Získat mohou od 70.000 do milionu korun, maximálně ale 70 procent výdajů. U příležitosti prezentace jednoho z realizovaných projektů to řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

Cílem programu, který kraj vyhlásil poprvé v roce 2019, je podpora přírodě blízkých opatření, která pomohou v boji se suchem a zadržením vody v krajině. Právě ve Václavicích podpořil Liberecký kraj z programu vytvoření soustavy 20 mokřadních tůní na zemědělské půdě. Na projekt zhruba za 1,5 milionu korun přispěl kraj milionem.

„Jsem rád, že míst, kde již jsou, nebo jsou v plánu nové vodní plochy, je stále více. Ve Svijanech byl díky dotaci navrácen dolní tok Příšovky do původního koryta. V Kokoníně probíhá obnova historicky zaniklého mlýnského rybníku. V Semilech byla obnovena historická polní cesta s alejí ovocných dřevin. A ve spolupráci s Lesy České republiky postupně vzniklo na území Libereckého kraje 49 tůní pro zvýšení retenční kapacity lesů," doplnil krajský radní pro životní prostředí Václav Židek.

Z dotačního programu mohou žádat také města a obce podporu na takzvaná zeleno-modrá opatření zaměřená na zasakování dešťové vody. Aby rychle neodtékala kanalizací, ale vsákla se do půdy a zajistila vláhu pro městskou zeleň a pomohla udržet příjemné klima i v letních měsících. „V Hrádku nad Nisou vzniká díky krajské dotaci na místě černé skládky mokřadní park s tůněmi. U libereckého sídliště Hokejka byla vytvořena soustava tůní, kterou ještě doplní dřevěný povalový chodníček a výsadba mokřadních rostlin a stromů. Za zmínku stojí i turnovský projekt, který přivádí dešťovou vodu ze střech tamního alzheimercentra do parku u letního kina, kudy už protéká jako nový potůček," dodal Židek.

Zájemcům o dotace z tohoto programu nabízí kraj také bezplatné poradenství. Peníze z programu je možné použít i ke spolufinancování větších akcí podpořených z Operačního programu Životní prostředí nebo Národního programu Životní prostředí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, příroda, správa, Liberecký, projekt, Liberecký kraj, dotace, Lesy České republiky, Václavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos dá kraj na projekty pro zadržení vody v krajině 14 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.