Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podle hejtmana by se školy měly otevírat dle nakažených po okresech, a ne po krajích

Liberecký hejtman Martin Půta zastává názor, že školy by se měly otevírat na základně počtu nakažených po jednotlivých okresech, a nikoli po krajích. Chce to navrhnout na dnešní pravidelné videokonferenci s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergrem.

 I v tak malém kraji, jako je ten liberecký, se totiž může situace v jednotlivých okresech výrazně lišit, řekl dnes po jednání krizového štábu kraje ČTK hejtman. Po poklesu pod 100 nových případů nákazy na 100.000 obyvatel se dnes otevřely mateřské školy v Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji.

Od příštího týdne by se ve všech regionech, které této hranice dosáhnou, mohly v rotační výuce vrátit do lavic žáci druhého stupně základních škol. Bez rozlišení po krajích se vrátily v polovině dubna s rotační výukou první stupně základních škol a dnes k praktické výuce středoškoláci a studenti posledních ročníků vysokých škol.

Liberecký kraj aktuálně hranici 100 nakažených nesplňuje, za poslední týden přibylo v kraji 144 potvrzených případů koronavirové nákazy na 100.000 obyvatel. V rámci kraje už ale tuto podmínku splňuje Semilsko, kde na 100.000 obyvatel připadá v posledním týdnu jen něco přes 82 nových případů. Také Liberecko a Jablonecko, kde je aktuálně přes 120 nakažených v přepočtu na obyvatele, se limitu blíží a je reálné, že by podmínku pro otevření škol mohly tyto okresy splnit. Krajský průměr ale "kazí" Českolipsko, kde je situace podstatně horší - na 100.000 obyvatel tam za posledních sedm dní připadá bezmála 224 nových případů.

I na Českolipsku se ale situace zlepšuje. Vysoký výskyt nákazy má podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové původ za hranicemi kraje, kde řada lidí z Českolipska pracuje. Od nich se pak často nakazí jejich rodiny. „Vysoký počet nakažených může být způsoben i tím, že okres Česká Lípa patřil mezi okresy, které byly málo postižené, což znamená, že kolektivní imunita tam není. Je vidět, že každý okres, každá oblast si to onemocnění musí nějakým způsobem prožít, aby tam ta imunita byla," dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, koronavirus, školy, Liberecký, Martin Půta, infekční onemocnění, okres Česká Lípa, Liberecký kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle hejtmana by se školy měly otevírat dle nakažených po okresech, a ne po krajích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.