Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Výměnu botanické a zoo za domovy seniorů schválilo krajské zastupitelstvo

Hodně diskutovanou výměnu botanické a zoologické zahrady za domovy seniorů ve Vratislavicích schválilo zastupitelstvo Libereckého kraje. Převod musí ještě schválit zastupitelé města Liberec.

Zastupitelé Libereckého kraje schválili převzetí zoologické a botanické zahrady od Liberce, městu naopak kraj předá domovy seniorů ve Vratislavicích a na Františkově s bezmála 300 klienty. Dohodu musí ještě schválit zastupitelé města, jednat o tom budou dnes. Město i kraj musí založit nové příspěvkové organizace, které činnost od 1. ledna 2022 převezmou. Tento způsob otestovaly kraj a město už v roce 2016, kdy směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko.

Kraj převezme zoologickou a botanickou zahradu od města, protože mají nadregionální význam, zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. „Zoo a botanická zahrada patří v kraji mezi turisticky nejnavštěvovanější cíle," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který materiál do zastupitelstva předkládal. Domovy pro seniory naopak slouží hlavně obyvatelům stotisícového města, odkud pochází zhruba 80 procent jejich klientů.

Kraj vymění s městem zoo a botanickou za domovy pro seniory. Podle opozice to není výhodné

Kraj s městem plánuje převod zoologické a botanické zahrady do rukou kraje výměnou za dva domovy pro seniory, u kterých péči převezme Liberec. Memorandum a smlouva o majetkovém převodu jsou těsně před podepsáním. Podle opozice ale není postup ze...

Směna by měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, protože kraj je do nich schopen víc investovat. Zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné v nejbližších letech dát kolem 450 milionů korun. Součástí dohody je ale příspěvek města, které by mělo v příštích deseti letech přispívat na rozvoj obou zahrad 25 miliony korun ročně, dávat bude také 3,7 milionu korun na provoz šesti poboček krajské knihovny ve městě. Liberecký kraj se naopak zavázal přispívat každoročně 17 miliony korun na investice a provoz Divadla F.X. Šaldy a Naivního divadla.

„Ta jednání probíhala prakticky už od vzniku kraje, v posledních čtyřech letech jsme s kolegy z města hledali nějakou dohodu. Myslím, že je to dohoda oboustranně výhodná a to nejen pro město a pro kraj, ale především pro všechny čtyři instituce, kterých se ten převod týká," řekl Půta. Pro město a kraj znamená podle něj dohoda v příštích deseti letech financování organizací zhruba půl na půl.

Podmínky směny kritizuje opoziční Změna pro Liberec, pro město jsou podle předsedy zastupitelského klubu Jindřicha Felcmana nevýhodné. Vadí mu, že město na kraj převede nejen samotné provozní organizace zoo a botanické zahrady, ale i všechny související nemovitosti a pozemky včetně dětského koutku a budovy Lidových sadů s tanečním sálem a Experimentálním studiem. Na jednání krajského zastupitelstva dnes ale zaznělo ujištění, že žádné změny v jejich fungování kraj nepřipravuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, sociální, příroda, zoo, Liberecký, Liberec, domov, Liberecký kraj, botanická zahrada, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Františkov (Velké Kunětice), Naivní divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výměnu botanické a zoo za domovy seniorů schválilo krajské zastupitelstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.