Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Natáčení filmu Poslední závod v Krkonoších je u konce. Premiéra je v plánu příští rok

Poslední scéna nového filmu Poslední závod byla dotočena přesně dvaatřicet dní po první klapce. Drama z počátků lyžařského sportu podle skutečné události by se mohlo do kin dostat příští rok v únoru. Film se natáčel v Krkonoších a okolních městech. Například do Hostinného nechali filmaři navozit desítky kamionů sněhu.

„Neměli jsme velké finanční rezervy, potřebovali jsme trochu štěstí, a nakonec ho měli hromadu. Sníh, vánice, vítr, mlhu i slunce. Dále obětavý štáb a výborné herce, kteří se nikdy nelekli přírodních podmínek, kterým jsme se museli přizpůsobit i s nimi bojovat,“ říká režisér Tomáš Hodan

Film Poslední závod přiblíží lyžařský závod, který se odehrál na hřebenech Krkonoš v roce 1913 a při němž zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata.  

Oproti původnímu plánu natáčení trvalo o něco déle. Mírné komplikace způsobila pandemie spojená s onemocněním COVID-19. Filmaři se během dvou měsíců od konce února do konce dubna vydali na autentická místa na hřebenech Krkonoš, na Labskou boudu, Medvědí boudu, Brádlerovy boudy, na Jizerku, do Hostinného, do Lázní Toušeň, Škvorce, Lukova u Loun a Prahy. 

„Všichni tvůrci, herečky, herci a celý štáb podali při natáčení úžasný profesionální výkon v extrémních podmínkách na hřebenech Krkonoš. Na to, jak jsme i 12 hodin stáli ve vichřici v mínus 10 stupních, budu vzpomínat celý život. Mám radost z natočeného materiálu, těším se do střižny, a hlavně do kin v únoru 2022," dodává Ondřej Beránek, producent filmu. 

Podle filmařů byl příběh o tom, jak při závodech zemřeli, roky překrucován a upravován. „Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal,“ říká Beránek. 

GALERIE: Z natáčení filmu Poslední závod

středa, 28. dubna 2021, 11:57

GALERIE: Z natáčení filmu Poslední závod
GALERIE: Z natáčení filmu Poslední závod
 

Autentické počasí i otužovací kůra  

První klapka natáčení padla v druhé polovině února ve Františkově. Za tu dobu štáb natáčel na desítkách míst v počasí, které by ostatní filmaři nepřijali. „Nechtěli jsme utéct před počasím do ateliéru. Věříme, že natáčení v mínus 15 stupních na místech, kde se to všechno stalo, se projeví i v syrovosti a dramatičnosti výsledného filmu,“ vysvětluje režisér. 

V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek, další postavy historického příběhu ztvární Judit Bardos, Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl, Jan Nedbal, Cyril Dobrý nebo Jan Hofman. Všichni tito herci prošli kurzem otužování, aby zvládli extrémní horské podmínky. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto 2media.cz

Štítky Poslední závod, film, Krkonoše, natáčení, počasí, FOTO, video, filmař, herec, kino, Bohumil Hanč, Ondřej Beránek, Tomáš Hodan, Václav Vrbata, Jan Hájek, Judit Bárdos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Natáčení filmu Poslední závod v Krkonoších je u konce. Premiéra je v plánu příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.