Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Loňským nejnavštěvovanějším místem v kraji byla ZOO. Kvůli opatřením ale počty prudce klesly

Na prvních příčkách nejnavštěvovanějších míst v Libereckém kraji za loňský rok se umístila liberecká zoo, iQLandia a DinoPark, vyplývá to z údajů české centrály cestovního ruchu CzechTourism.

Kvůli vládním opatřením spojeným s koronavirem ale klesla návštěvnost i těch nejoblíbenějších turistických míst o desítky procent. V případě liberecké zoo to bylo o jednatřicet procent. I tak sem během rozvolnění zavítalo 276 tisíc turistů. Do iQLandie to bylo o bezmála 60 tisíc méně. Cestu do DinoParku si našlo 102 tisíc návštěvníků.

Čtvrté místo obsadily Trosky, na páté příčce skončil Babylon, šestý byl Sychrov a sedmý Bezděz. Do první desítky se dostal ještě Bezděz, Valdštejn, Bozkovské dolomitové jeskyně a iQPark science center.

„Největší pokles návštěvnosti se projevil u Centra Babylon, kde činil 63 procenta,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí kraje Jan Mikulička. Naopak nejmenší pokles v číslech zaznamenaly z první desítky hrady Trosky a Bezděz. O těch ubylo návštěvníků asi o 16 procent.

Nejnavštěvovanější byla lanovka na Petřín

V celorepublikovém měřítku první místa obsadily turistické cíle v Praze v čele s lanovkou na Petřín. „Tu využilo 1 014 000 návštěvníků,“ komentoval Mikulička. Za ní skončila trojská zoo a AquaPalace.

Liberecký kraj celkově skončil jako pátý nejnavštěvovanější.

Podobně jako v celé republice se koronavirová krize v Libereckém kraji projevila zejména prudkým poklesem zahraničních návštěvníků. „Bohužel se domnívám, že zahraniční turisté budou i v letošním roce velmi opatrní a nemůžeme čekat nějaké výrazné zvýšení návštěvnosti ze zahraničí,“ sdělila náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Za celý loňský rok navštívilo Liberecký kraj 773 tisíc turistů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky Zoo, kraj, koronavirus, turistika, Liberecký kraj, IQLANDIA, CzechTourism, Bezděz, Trosky, Centrum Babylon Liberec, Petřín, Květa Vinklátová, koronavirová krize, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňským nejnavštěvovanějším místem v kraji byla ZOO. Kvůli opatřením ale počty prudce klesly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.