Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Podvodníci nejsou jen na Facebooku, hojně využívají i Instagram

Internetoví podvodníci se zdaleka nezaměřují jen na seniory. O tom svědčí i využívání dalších sociálních sítí. Kromě Facebooku totiž pachatelé začínají využívat i další platformy – například Instagram, který je oblíbený hlavně mezi mladou generací. I tady se pak podvodníci vydávají za přátele uživatelů.

Přestože podvodníci rozšířili svoji působnost na další sociální sítě, způsob oklamání oběti zůstává stále velmi podobný. „Kriminalisté začali evidovat v posledních dnech případy, kdy si na další sociální síti založí pachatel falešný profil, který se až na miniaturní odlišnosti velice podobá profilu originálnímu. V názvu k němu například přidá písmenko či tečku, protože dvě identická pojmenování profilů tato sociální síť neakceptuje. Fotografie zůstává stejná, takže na první pohled pro oběť velice věrohodně tvářící se profil,“ vysvětluje policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Podvodník si tedy vytvoří až na detail v pojmenování stejný profil, jako má váš přítel a jeho jménem vás bude oslovovat. Cíl je přitom jediný – vylákat z oběti telefonní číslo, PIN kódy pro potvrzení plateb na internetu a další citlivé údaje. Celý podvod tak často vede k odčerpání peněz z účtu a ztrátě identity.

Policisté upozorňují, že objasnit podobné případy je velmi náročné. „Pachatelé umějí dokonale „zamést“ téměř všechny stopy a opět těží z přílišné důvěřivosti svých obětí. Jednání pachatelů přesahuje hranice krajů a dost možná i kontinentů,“ říká policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Je proto důležité si uvědomit, že přítel na sociální síti, který po nás podobné údaje žádá, nejspíš vůbec není ten, za kterého se vydává. Policie proto znovu apeluje, aby lidé nikomu bez ověření neposílali telefonní čísla a v žádném případě nesdíleli citlivé údaje jako hesla nebo fotografie platební karty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Webster2703/Pixabay

Štítky podvod, policie, Facebook, sociální sítě, Instagram, peníze, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci nejsou jen na Facebooku, hojně využívají i Instagram  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.