Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Raspenavě vzniknou nové domy pro děti s mentálním a kombinovaným postižením

V létě začne v Raspenavě výstavba nových domů pro děti a mládež s postižením. Současný objekt totiž již nevyhovuje současným potřebám.

Na projekt za více než 63 milionů korun přispěje bezmála 54 miliony korun Integrovaný regionální operační program (IROP). Cenu stavby se podařilo v soutěži oproti původnímu odhadu snížit o 13 milionů, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Stavba šesti bezbariérových přízemních domů by měla být hotova v červnu příštího roku.

Domov Raspenava zajišťuje výchovu a vzdělávání dětí a mládeže s mentálním a kombinovaným postižením ve věku od tří do 26 let, výjimečně i déle. V roce 2014 tam navíc vzniklo oddělení pro děti s poruchami autistického spektra. Domov má i denní centrum, kam docházejí děti, o něž pečují rodiny, a také několik terapeutických dílen včetně kavárny. Aktuálně má domov 25 klientů, v budoucnu jich může být až 36.

Doposud domov sídlil v budově bývalé školky

Přes 30 let sídlí domov v budově bývalé mateřské školy, prostory ale současným potřebám nevyhovují. „Stěhování přispěje ke zlepšení podmínek pro děti a pomůže jim k větší samostatnosti," doplnil náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Nové budovy zjednoduší život i pracovníkům domova, současný dvoupatrový objekt totiž nemá výtah a někteří klienti mají i zhoršenou pohyblivost.

V Raspenavě se bude stavět celkem šest domů v uzavřeném areálu. Čtyři jednopodlažní pavilony budou propojené centrální chodbou a klienti v nich budou bydlet ve skupinách po maximálně devíti. Jeden pavilon poslouží jako kuchyně a stravovna a v dalším bude provozní zázemí a společenské prostory. O využití původní budovy domova po dokončení nových domků ještě není podle Tulpy rozhodnuto. „Mohly by tam být odlehčovací služby, rehabilitace a podobně," dodal.

V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. Transformaci už má za sebou domov pro handicapované ženy v Mařenicích, do nových domů a bytů se přestěhovala i většina klientů Domova Sluneční dvůr Jestřebí, kde by mělo být hotovo na podzim. Aktuálně se staví v Nové Vsi u Chrastavy nový dům pro postižené klienty APOSSu (Ambulantní a pobytové sociální služby). „Do transformace už jsme investovali 180 milionů korun a projekty za další zhruba půl miliardy korun připravujeme," řekl Tulpa. Na pokračování transformace pobytových zařízení chce kraj také žádat dotace z evropských fondů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Společnost pro ranou péči

Štítky ČR, stavby, sociální, správa, Liberecký, Raspenava, dům, domov, projekt, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Raspenavě vzniknou nové domy pro děti s mentálním a kombinovaným postižením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.