Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká zoo od pondělí neotevře všechny pavilony, botanická skleníky ano

Liberecká zoo v pondělí neotevře všechny pavilony, nebyla by v nich schopna zajistit platná protiepidemická opatření. Botanická zahrada v Liberci naopak skleníkový komplex zpřístupní celý. Vyplývá to z vyjádření zástupců obou zahrad.

Liberecká zoo má od 12. dubna otevřené venkovní expozice, od pondělí se mohou na základě vládního rozhodnutí otevřít i vnitřní pavilony. „Neotevřeme šelminec, protože nejsme schopni zajistit na jednoho člověka 15 metrů, a navíc pavilon je neprůchozí," uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. Ze stejného důvodu zůstane uzavřený i sloninec a možná také pavilon opic. Návštěvníci by ale neměli být výrazně ochuzeni. „Zvířata jsou venku," dodala Tesařová. Od pondělí se také zvedne z 1500 na 3000 maximální možný počet návštěvníků v liberecké zoo v jednom okamžiku. Dosud se ale jen jednou stalo, že by kvůli omezené kapacitě museli lidé na prohlídku čekat. „Bylo to jen asi na 20 minut, než dopolední vlna návštěvníků odešla," řekla Tesařová.

Návštěvnost liberecké zoo notně ovlivňuje počasí, lidé chodí hlavně, když je hezky, což nebývá nyní často. I když je ale jaro deštivé, chodí podle Tesařové více lidí než v roce 2019, který byl poslední normální před koronavirovou pandemii. „Je vidět, že lidé se těšili na zvířata. Když vezmeme návštěvnost za stejné období roku 2019, tak zájem je vyšší," uvedla Tesařová. Přesto je celková návštěvnost roku 2019 k dnešnímu dni stále ještě dvojnásobně vyšší než za letošní rok, kdy má zahrada otevřeno necelých šest týdnů. Od 12. dubna přišlo zhruba 45 tisíc lidí.

Botanická zahrada v Liberci otevřela alespoň venkovní expozice teprve toto pondělí. „V tomto týdnu byly návštěvy sporadické, za půl roku uzavírky jsme zřejmě ztratili publikum. Náprava stavu do normálu bude dlouhodobá," řekl ředitel zahrady Miloslav Studnička.

I tak se dá ale předpokládat, že od příštího týdne zájem o botanickou díky otevření skleníků stoupne. Právě za exponáty uvnitř chodí především návštěvníci zahrady. Botanická vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku. Lákadlem je i nejstarší veřejné akvárium v zemi, které vzniklo před více než 60 lety.

Studnička přesto nepředpokládá, že by byl zájem tak velký, že by museli návštěvníci čekat venku. „Při normální návštěvnosti v tuto dobu je počet návštěvníků vždy relativně nízký oproti prázdninovým měsícům. Budeme tedy muset dozírat jenom na to, aby v interiérech byly odstupy návštěvníků nejméně dva metry, pokud nejde o rodiny. Skupinové návštěvy, například školních tříd, zatím nejsou dovoleny," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky příroda, koronavirus, zoo, botanická, Liberec, pavilon, zahrada, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo od pondělí neotevře všechny pavilony, botanická skleníky ano  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.