Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Park s památníkem obětem komunismu v Jablonecké ulici dostane nové jméno Park Paměti národa

Park Jablonecká pojmenovaný podle stejnojmenné liberecké ulice, se bude jmenovat jinak. Rozhodli o tom liberečtí radní na návrh organizace Post Bellum. Nové jméno bude Park Paměti národa. Návrh ještě musí potvrdit květnové zastupitelstvo.

Park v Jablonecké se pro nový název podle Post Bellum hodí. V tomto parku byl v roce 2006 odhalen památník obětem komunismu, na kterém je vyrytý zrcadlově převrácený nápis: „Sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ.“ Memento, které promlouvá především v tiché připomínce obětí komunistické totality.

„Lze jej však jistě rozšířit i na památku mnoha jiných, kteří čelili nacismu nebo ukrutnostem na konci války. Všechny oběti nespravedlností a nesvobody 20. století nám připomínají, že vláda zákona a lidská práva obecně jsou hodnoty, na kterých jedině můžeme stavět svobodnou společnost a demokracii. Právě uchováním vzpomínek obětí, ale i lidí, kteří se bezpráví různými způsoby postavili, se zabývá Paměť národa,“ zní v dopise od zapsaného ústavu Post Bellum.

Návrh organizace se zamlouvá i náměstkovi primátora pro kulturu Ivanu Langrovi (Starostové pro LK). „Myslím, že lepší nápad snad ani nemohl zaznít. Park Paměti národa v místě, kde si každoročně 27. června připomínáme vraždu Milady Horákové, bude absolutní poctou pro všechny oběti státem řízeného bezpráví 20. století. Paměť národa tvoří každý z nás, každý z nás ji také sdílí a předává dalším generacím,“ řekl.

Post Bellum dále uvádí, že na krajích parku v Jablonecké ulici leží několik významných míst paměti města, která připomínají jeho německou i českou historii. Přímo naproti parku se vypíná Liebiegova vila, romantizující budova z konce 19. století, jež svými novogotickými a novorenesančními prvky připomíná středověký hrad. Vila vystavěná Theodorem Liebiegem změnila pod vlivem historických událostí několikrát své poslání. Po druhé světové válce se stala ředitelstvím národního podniku Textilana a posléze mateřskou školkou Textilany. V současné době využívá budovu liberecký magistrát.

Pouze o několik desítek metrů výše se rozkládá kostel Božského srdce Páně a bývalý klášter voršilek, v němž se nyní nachází poliklinika. Po roce 1945 skončily německé řádové sestry v odsunu a vystřídaly je české voršilky. V Liberci však zůstaly pouze do roku 1950, kdy komunistický režim klášter zrušil. K území, kde se bývalý klášter nalézá, se váže tragický příběh fanatického nacisty, který po porážce Třetí říše spáchal sebevraždu i s celou svou rodinou.

Jablonecká ulice se zapsala také do tragické doby bezprostředně po skončení druhé světové války, kdy Liberec ovládaly krutým způsobem kriminální živly z Revolučních gard. Ve sklepení jednoho z domů v Jablonecké ulici si zřídily výslechovou místnost, kde týraly Němce. V jejich rukou skončili i antifašisté.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky jablonecká, park, Post Bellum, park paměti národa, Paměť národa, druhá světová válka, klášter, Theodor von Liebieg, Nacistické Německo, Milada Horáková, Liberec, Ivan Langer, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park s památníkem obětem komunismu v Jablonecké ulici dostane nové jméno Park Paměti národa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.