Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Poláci svolávají kvůli Turówu na úterý blokádu přechodu v Hrádku nad Nisou

Další blokádu česko-polského hraničního přechodu Hrádek nad Nisou - Kopačov svolává na úterý 25. května polská organizace Ruce pryč od Turówa (Ręce precz od Turowa). Organizace tak reaguje na rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, který v pátek vyhověl české žádosti o vydání předběžného opatření a Polsku nařídil okamžitě zastavit těžbu v hnědouhelném dolu Turów, kterou Česká republika i sousední Německo dlouhodobě kritizují.

Podobný protest se na výzvu organizace Ruce pryč od Turówa uskutečnil u hranic už 22. března. Desítky polských automobilů tehdy projížděly nepřetržitě dvě hodiny mezi kruhovými objezdy na polské straně. Bránily tím ve vjezdu na polskou silnici 332, která navazuje na českou I/35, kterou k cestě do Polska a sousedního Německa využívají stovky řidičů zejména kamionů. Řidiče osobních aut tehdy policisté posílali na blízký starý přechod, kamiony tudy ale nemohou, a tak se před hranicí v Česku vytvořila několikakilometrová kolona kamionů. Tentokrát chtějí Poláci demonstrovat od 14:15 co nejdéle, nejméně do 18:00.


Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, kterou také vlastní společnost PGE. Polské ministerstvo klimatu loni v březnu přes námitky sousedních zemí o šest let prodloužilo firmě koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila. Letos v dubnu pak polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka povolil v Turówě těžbu až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu.

České úřady se už v únoru obrátily na evropský soud s žalobou proti rozšiřování dolu. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Lidé z pohraničí v Libereckém kraji se podobně jako obyvatelé sousedního Saska obávají v sovislosti s rozšiřováním domu vedle ztráty pitné vody také zvýšeného hluku, prašnosti a propadu půdy. Varšava to odmítá. Proti rozhodnutí evropského soudu o zastavení těžby se ohradili polský premiér Mateusz Morawiecki i společnost PGE. V dolu se těží dál.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ruce pryč od Túrowa

Štítky ČR, Polsko, Německo, ekologie, silnice, uhlí, demonstrace, Turów, Hrádek nad Nisou, Liberecký, FOTO, Důl Turów, těžba, Česko, Soudní dvůr Evropské unie, Turowo, Mateusz Morawiecki, Michał Kurtyka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Sedláček

Kdybychom jim zablokovali cestu tak by teprve brečeli jak by se nemohli dostat do práce

Neděle, 23. května 2021, 18:44Odpovědět

Poláci svolávají kvůli Turówu na úterý blokádu přechodu v Hrádku nad Nisou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.