Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Během covidu paradoxně ubylo trestných činů i domácího násilí, říká Eva Jandová z Bílého kruhu bezpečí

Pandemie koronaviru byla prověrkou pro mnoho partnerů i rodin, které se ze dne na den staly "uvězněné" ve vlastních domovech. Ať už kvůli lockdownu nebo karanténě. V souvislosti s tím některá média a odborníci varovali před nárůstem domácího násilí. Zatím se ale zdá, že výsledky jsou spíše opačné, říká Eva Jandová, vedoucí liberecké pobočky Bílého kruhu bezpečí (BKB).

Bílý kruh bezpečí je tradičně spojován s pomocí obětem domácího násilí. Kromě nich ale poskytuje pomoc také obětem trestných činů, jejich svědkům nebo pozůstalým po obětech trestných činů. I tuto organizaci a její klienty v posledním roce výrazně zasáhl koronavirus.

V letošním roce slaví Bílý kruh bezpečí již 30 let od svého založení. V Liberci vznikla pobočka v roce 2008.

Lidé byli doma, trestných činů ubylo

Jak přesně se projevil koronavirus na kriminalitě a domácím násilí zřejmě ukážou až výsledky sociologických výzkumů provedených možná někdy v budoucnu. Už teď je ale zřejmé, že během nejvýraznějších omezení kriminalita klesla alespoň v libereckém regionu. „Tím, že lidé byli více méně doma, nedocházelo k tolika krádežím a loupežním přepadením na ulicích. A protože byli lidé doma, vymizela trestná činnost jako vloupávání do bytů a domů,“ konstatuje Eva Jandová.

Sama uznává, že i v Bílém kruhu bezpečí předpokládali během prvního lock downu nárůst domácího násilí. „Ono to tak ale nebylo. Podle statistik jsme nejvíce případů řešili v prvním čtvrtletí loňského roku. Tam sice březen spadá, ale lockdown byl vyhlášen až v jeho polovině,“ vysvětluje Jandová. Čím to, že počet případů nejenže nevzrostl, ale naopak spíše klesl, není zatím jasné.

Liberecká pobočka Bílého kruhu bezpečí sídlí u Šalďáku v budově 'Lidušky'. Vyhledat pomoc zde mohou lidé bez objednání každé pondělí od 17 do 19. Další informace najdete na webu www.bkb.cz.

Podle jedné z klientek Bílého kruhu bezpečí se mohl čas strávený společně s rodinou, i když nucený, paradoxně pozitivně podepsat na mezilidských vztazích. Zejména partneři si totiž mohli uvědomit, co každý z nich pro domácnost dělá. „To ale zřejmě nebude jediné vysvětlení. Samozřejmě je také možné, že v domácnostech, kde dochází k těžkému domácímu násilí, oběti výrazně ztratily možnost říct si o pomoc,“ přiznává vedoucí liberecké pobočky.

K ohlášení násilí musí oběti musí uzrát

Obětem trestných činů i domácího násilí může BKB pomoci v několika ohledech. Ať už se jedná o poradenství, terapii, nebo zprostředkování pomoci dalšími organizacemi. Pomoc mohou lidé na pobočce vyhledat po předchozím objednání, ale i bez něj. Pro oznámení domácího násilí ale musí oběti, jak říká Jandová, "uzrát". „Musí se nacházet ve fázi, kdy už je tato osoba ochotna připustit, že něco není v pořádku a je odhodlaná situaci řešit,“ komentuje. „Duležité je, aby oběti věděly, že v tom nejsou samy. Každá situace má řešení.“

Domácí násilí může mít několik podob. Tou nejznámější je fyzické. Vedlě něj ale existuje i sexuální, psychické sociální a ekonomické. V poslední formě násilná osoba jako jediná disponuje přístupem k penězům, kontroluje veškeré výdaje a ohrožená osoba musí jakýkoliv nákup dokládat a často i ospravedlňovat.

V posledních letech se stále více objevují případy domácího násilí páchaného na seniorech, mezi nimi, nebo mezi partnery v obrácené podobě, kdy je násilnou osobou žena. „Nemyslím, že by těch případů přibývalo, ale spíše se o tom více mluví,“ říká Jandová. V případě násilí páchaného na seniorech může jít například o situaci, kdy se o seniora starají jeho děti nebo vnoučata a tuto péči nezvládají „Péče o seniory může být náročná. Může se tak stát, že pečujícím dojde trpělivost a seniora uhodí, krmí ho pod tlakem nebo k němu vůbec nedorazí. Ležící senior pak zůstává bez péče,“ uvádí případová manažerka Blanka Ráčková.

Přestože BKB je veřejností spojován nejčastěji právě s domácím násilím, většina jeho klientů jsou oběti trestných činů, alespoň v Liberci. Bílý kruh bezpečí tak může být prvním místem, kam se mohou obrátit oběti trestných činů, jejich svědci i pozůstalí po obětech trestných činů. V případě potřeby mohou využít tříčlennou poradnu. „Tu tvoří asistenti a dva poradci, právní a psychosociální. Všichni pracují dobrovolně bez nároku na honorář,“ dodává Ráčková.

U trestných činů majících na oběť zvláště závažný psychický dopad, je možné bezplatně získat až 10 hodin podpůrné terapie.

Během posledního roku musel BKB výrazně omezit své služby a vůbec poprvé začal poskytovat také online poradenství. Tuto formu nejspíše do dalších let zachová, přestože preferuje osobní kontakt s klienty. Ve výjimečných případech pak mohou pracovníci z Liberce vyrazit i za klienty, kteří se nachází například ve špatně dostupných lokalitách. Pod libereckou pobočku totiž nespadá pouze Liberec a okolí. Nejbližší pobočky BKB jsou až v Pardubicích, Praze a Plzni.

Klienti mohou využít také nonstop Linku pomoci obětem trestných činů a domácího násilí, která je bezplatná a funguje na čísle 116 006.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, Bílý kruh bezpečí, Liberec, domácí násilí, kriminalita, trestný čin, COVID-19, pandemie covidu-19, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během covidu paradoxně ubylo trestných činů i domácího násilí, říká Eva Jandová z Bílého kruhu bezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.