Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Jablonecké 4X Revelations bude. Nemohli bychom to lidem udělat, říká Tomáš Slavík

Zatímco pořadatelé postupně stahují plánované akce a znovu přesouvají události na vzdálenější termíny, v Jablonci na „Dobračce“ se i přes všechna omezení připravuje závod světové série ve fourcrossu horských kol JBC 4X Revelations 2021.

JBC 4X Revelations 2021 se uskuteční 15. až 17. července.

I letos se sejdou nejlepší fourcrossaři světa na sjezdovce v Jablonci nad Nisou. Tradiční sportovní akce, která láká tisíce diváků, se uskuteční navzdory pandemii. Přesto bude program trochu omezen. „Program jsme museli i s ohledem na aktuální opatření omezit. To nás sice mrzí, ale nechtěli jsme akci zrušit, to bychom nemohli lidem udělat. V pátek proběhnou klasicky kvalifikace a dětský závod, v sobotu 17. pak dojde na hlavní závod,“ uvádí Tomáš Slavík, v současnosti nejrychlejší fourcrossový závodník na světě.

V letošním roce se tak budou muset příznivci JBC 4X Revelations obejít bez Martina Šonky, tradičního zahájení v amfiteátru nebo grilovačky na přehradě. Dle aktuálních předpokladů by se měla celá akce obejít bez větších omezení. Pokud se ale zmenší počet povolených diváků z plánovaných pěti tisíc na dva tisíce, budou muset organizátoři areál oplotit. „Nezbývá nám než se řídit opatřeními, která budou v danou chvíli aktuální,“ informovala za organizátory Hedvika Mikešová.

Součástí JBC 4X Revelations byl vždy skvělý doprovodný program a vystoupení mnoha kapel. Ty nebudou chybět ani letos. Organizátoři Drbně odhalili alespoň největší hvězdy, kterými budou Gaia Mesiah a DJ Manene.

Závod na Dobré vodě je pro Slavíka srdcovou záležitostí. Poslední měsíce se výrazně podepsaly na sportovním poli, mnoho závodů se nekonalo a řada bikerů úplně ukončila kariéru. I na kopci v Jablonci se tak objeví možná méně závodníků než v předešlých ročnících. „Je to náročné. Sám zvažuji, když mám pozvánku například na závody do Kanady, zda vůbec jet a být kvůli povinné karanténě měsíc pryč. Spousta bikerů přišla o angažmá a sponzory. Někteří i ukončili kariéru,“ komentuje jablonecký závodník. „To se týká zejména starších závodníků, u kterých současná situace urychlila konec profesionální kariéry,“ doplnila Mikešová.

Připomeňte si JBC 4X Revelations z předchozích ročníků

V nejhorším případě se pojede bez diváků

Přestože aktuálně vypadá vývoj situace ohledně koronaviru příznivě, pokud by do poloviny července došlo ke zvratu a zpřísnění, závod se v nejnutnějším případě pojede bez diváků. „Pro nás je důležité odjet závod, i kdyby bez diváků. Udržení tohoto sportu je pro nás naprostou prioritou,“ říká Slavík. Zároveň ale přiznává, že diváci dotváří při závodech tu správnou atmosféru a pro sportovce jsou tím pravým hnacím motorem.

„Sám jsem to nyní pocítil na sobě. Dřív jsem si nemyslel, že mě to ovlivní. Musím ale přiznat, že bez diváků závod úplně jinak prožívám a jinak se hecuju. Také mám úplně jiné výkony,“ dodal. Tomáš Slavík se ročně zúčastnil zhruba 30 závodů po celém světě. Kvůli koronaviru se ale jejich počet snížil zhruba na třetinu. Závod světové série ve fourcrossu horských kol JBC 4X Revelations tak bude jednou z mála akcí, nejen na poli fourcrossu, která se letos uskuteční.

Ohodnoť článek

Foto JBC 4X Revelations/Jan Kasl

Štítky JBC 4X Revelations, Jablonec, fourcross, závod, sport, Tomáš Slavík, Jablonec nad Nisou, kariéra, Martin Šonka, Dobrá voda, a.s., Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké 4X Revelations bude. Nemohli bychom to lidem udělat, říká Tomáš Slavík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.