Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Češi chtějí po Polsku kvůli Turówu penále 127 milionů denně. Obě strany dál jednají

Jak dopadne kauza kolem hnědouhelného dolu Turów na hranicích s Libereckým krajem? To stále není jasné, důl i přes rozhodnutí evropského soudu dál funguje a jednání probíhají. Česká vláda nově schválila, že bude po Polsku každý den pokračující těžby vysoké penále. Ministři zahraničí a životního prostředí pak mají připravit návrh smlouvy.

„Smlouva bude mimo jiné obsahovat kompenzace, uhrazení výdajů ať už minulých, stávajících nebo budoucích, které se týkají vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody na české straně hranice, to je hlavně oblast Frýdlantska a Hrádecka, a také posílení vodního zdroje Uhelná," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Na vybudování těchto zařízení je Česko připraveno žádat o 40 až 50 milionů eur (1,02 až 1,27 miliardy korun).

Lidé na demonstraci žádali vládu, aby nestahovala žalobu

Několik desítek lidí se dnes zúčastnilo protestního pochodu z pražského Klárova k Hrzánskému paláci, v němž jedná vláda. Účastníci a účastnice pochodu a následného happeningu protestovali proti stažení žaloby na uhelný důl Turów a proti vyjednání nedostačující smlouvy, která by nechránila místní lidi před negativními dopady těžby. „Těžba nás ohrožuje nejvíce tím, že se přibližuje. Rypadla se zakusují blíž a blíž, důl se prohlubuje, a tím se neustále zvyšuje odtok vody z našeho území do dolu, odkud ji musí čerpat a vést potrubím do řeky Nisy. Jak je možné jednat o stažení žaloby bez té nejdůležitější podmínky, aby se těžba nadále nepřibližovala? Jak nás má brát polská strana a také zbytek Evropy vážně, když několik let hovoříme o rizicích blížící se těžby pro naše zásoby vody a poté je směníme za pouhou 1 miliardu? Vodovody, které za ni snad budou vybudovány, jsou otázkou mnoha let - zatím jsou v projekční fázi. A voda v krajině? Tu vám síť vodovodů nepřivede," řekl na demonstraci Milan Starec z Uhelné.

Zároveň kabinet uložil vládnímu zmocněnci pro zastupování České republiky před Soudním dvorem EU Martinu Smolkovi, aby navrhl uložení penále Polsku ve výši pět milionů eur (zhruba 127 milionů korun) denně kvůli tomu, že v rozporu s uloženým předběžným opatřením bezodkladně nezastavila těžbu hnědého uhlí v dole. „Žaloba by měla být v nejbližších dnech podána," řekl Brabec.

Smlouva by podle něj neměla obsahovat jen finanční kompenzace. Polsko podle českého návrhu bude muset poskytovat veškeré dostupné informace o dopadech těžby, o protifiltrační stěně v dole, výstavbě zemního valu nebo monitoringu. „Smlouva bude mít mnoho bodů a my ji, předpokládám, předložíme v nejbližších týdnech," dodal Brabec. Po sjednání dohodu projedná kabinet.

Greenpeace: Chybí omezení těžby

Podle organizace Greenpeace, která bojuje za ukončení těžby, je ale problém právě to, že vláda po Polsku ukončení těžby nechce. „Jsme zklamáni, že vláda stále uvažuje o smlouvě bez jakéhokoli omezení těžby. Protože pokud stažení žaloby na důl otevře cestu k další těžbě až do roku 2044, tak to bude z pohledu místních lidí i z hlediska ochrany klimatu velmi špatná dohoda a selhání vlády,“ uvedla Nikol Krejčová z Greenpeace.

Evropská komise dříve několikrát zopakovala, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu uhlí v dole Turów, a to až do vydání konečného verdiktu v tomto sporu. Polsku ale patrně nehrozí žádný postih, který by iniciovala sama exekutiva EU. Mluvčí komise v květnu sdělila, že pokud se polské úřady rozhodnutí soudu nepodřídí, může soud na žádost Česka vyměřit státu pokutu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Greenpeace

Štítky turow, uhlí, těžba, Greenpeace, Polsko, Důl Turów, vláda, Vláda ČR, Richard Brabec, žaloba, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi chtějí po Polsku kvůli Turówu penále 127 milionů denně. Obě strany dál jednají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.