Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Návštěvníci zoo nově uvidí v pavilonu tropů dvojici kriticky ohrožených gekonů modrých

Liberecká zoo představila novinku v pavilonů tropů, kterou je dvojice vzácných a kriticky ohrožených gekonů modrých. V Liberci budou k vidění vůbec poprvé v historii.

Jeden a půl roku staří sourozenci afrických ještěrů přicestovali do Liberce z Lipska. „Naší snahou je získat další nepříbuzné jedince a vytvořit chovné páry. Gekon modrý je totiž druh, jehož početnost ve volné přírodě vlivem člověka rapidně klesá a jeho přežití na naší planetě tak může záležet právě na úspěšném a především koordinovaném chovu v lidské péči,“ uvedla zooložka Petra Hnidová.

Vzácní gekoni modří se ve volné přírodě vyskytují jen ve východní Tanzanii a to jen ve dvou lokalitách o rozloze přibližně 4 kilometry čtvereční. Za úbytkem gekonů stojí nejen odlesňování, těžba zlata a drahokamů ale také pytláci a rychlé šíření nepůvodního cedru španělského.

V České republice jsou gekoni modří chováni kromě liberecké zoo už jen v Plzni. ZOO Liberec se pustila do jejich chovu v rámci projektu Kimboza forest gecko project, který usiluje o záchranu gekonů modrých. Zároveň se snaží zabránit nezákonnému odlovu a zachovat prostředí, ve kterém mohou gekoni přežít.

Modří jsou jen samečci

Gekoni se živí zejména drobným hmyzem a nektarem rostlin. „Jídelníček jim obohacuujeme kromě octomilek a drobných cvrčků i malými kousky zralého ovoce nebo dětskou neslazenou přesnídávku v BIO kvalitě,“ řekla zooložka.

Přestože dle druhového jména jsou gekoni modří, ve skutečnosti jsou modří jen samečci. Samičky, nedospělí a podřízení samečci bývají hnědí až olivově zelení. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Liberec

Štítky Liberec, zoo, gekon modrý, pavilon, Zoologická zahrada Liberec, Tanzanie, Lipsko, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci zoo nově uvidí v pavilonu tropů dvojici kriticky ohrožených gekonů modrých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.