Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Koalice Zastavme špinavé prachy bojuje proti fosilním palivům. V Liberci protestovala před pojišťovnou

Otevřený dopis vyzývající pojišťovny k okamžitému ukončení podpory uhelného průmyslu, chtěli odpoledne předat zástupci koalice Zastavme špinavé prachy liberecké pobočce pojišťovny Generali. Ta ale dnes zavřela dřív.

Podobné protestní akce probíhají v těchto dnech na mnoha místech po celé České republice.

Před libereckou pobočkou Generali se v rámci happeningu sešli zástupci koalice Zastavme špinavé prachy a hnutí Rodiče za klima, aby společně vyjádřili nesouhlas s podporou fosilních paliv ze stran pojišťoven. „Za změnu klimatu by neměli platit ti nejchudší, ale ti, co za to můžou… Fosilní korporace, uhlobaroni, pojišťovny a banky. Ti, kdo na ničení životního prostředí doposud vydělávali,“ uvedl během proslovu organizátor Áron Tkadleček z organizace Limity jsme my.

Oficiálně dnes pojišťovna uzavřela libereckou pobočku dříve z technických důvodů. Dle Tkadlečka ale šlo o úhybný manévr, aby se vyhnula přímé konfrontaci a nemusela čelit dotazům přítomných. Dopis tak bude vedení Generali předán nejspíše elektronicky.

Přechod na plyn není řešením

V otevřeném dopise upozorňují zástupci Koalice na klimatickou krizi a její nutné řešení. „Konkrétně nám jde o to, abyste odmítli plány energetických firem přejít z uhlí na plyn. Při těžbě a transportu plynu je uvolňováno velké množství metanu, který klima mění dokonce ještě rychleji než CO2, takže navzdory nižším emisím při samotném spalování není o moc lepší alternativou k uhlí,“ píše se v dopise.

Koalici Zastavme špinavé prachy tvoří několik organizací. Mezi nimi například Limity jsme my, Univerzity za klima, Extinction rebellion nebo Fridays for future.

Pojišťovna Generali má dle Tkadlečka přímou spojitost s hnědouhelným dolem Turów. Situace kolem polského dolu a společnosti PGE poslední měsíce hýbe českou společností a aktuálně již čtvrtým dnem probíhají jednání mezi polskou a českou stranou ohledně uzavření dohody. „Generali společně s polskou PZU pojišťují důl Turów, což je jedna z věcí, kterou se snažíme zastavit,“ doplnil. „Minulý týden probíhal protest před Krajským úřadem v Liberci. Ve stejný den se protestovalo i před polskou pojišťovnou PZU,“ dodala Anna Kšírová z iniciativy Rodiče za klima.

Nehandlujte. Řešte! Před Krajským úřadem demonstrovali odpůrci Turówa, přišlo jich jen pár

Před budovou Krajského úřadu se dnes sešlo několik lidí v rámci demonstrace Turów: Nehandlujte. Řešte! pořádanou hnutím Rodiče za klima. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s připravovanou smlouvou mezi českou a polskou stranou týkající se těžby v Turówě.

Pojišťovna Generali dle vyjádření na svém oficiálním webu nebude od roku 2022 pokračovat v pojišťování konvenčních uhelných elektráren skupiny ČEZ. „Souhlasíme s vědeckou komunitou ohledně potřeby rychlé dekarbonizace, počínaje energetickým sektorem a klademe tak velký důraz na dekarbonizaci našeho pojišťovacího portfolia. V posledních dvou letech jsme v rámci skupiny Generali rozhodli o neobnovení pojistného krytí pro čtyři společnosti spřízněné s uhlím, protože jsme od nich v uspokojivé podobě nezískali jejich plány na jeho opuštění. Naši strategii boje proti klimatické krizi samozřejmě průběžně aktualizujeme,“ uvádí na webu za vedení Generali Karel Bláha.

Dle hnutí Greenpeace již dříve zástupci pojišťovny Generali uvedli, že nepojistí plánované rozšiřování dolu Turów a nového bloku místní elektrárny. Nicméně podle odpůrců fosilních paliv zatím pojišťovna nezapracovala změnu ohledně pojišťování uhelných elektráren do své oficiální firemní politiky a zatím nic tak nevylučuje další podporu uhlí či plynu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Zastavme špinavé prachy, protest, Generali, Liberec, Turów, Generali Česká pojišťovna, fosilní palivo, podnebí, uhlí, Důl Turów, Česko, Greenpeace, Školní stávky pro klima, Karel Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice Zastavme špinavé prachy bojuje proti fosilním palivům. V Liberci protestovala před pojišťovnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.