Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nehandlujte. Řešte! Před Krajským úřadem demonstrovali odpůrci Turówa, přišlo jich jen pár

Před budovou Krajského úřadu se dnes sešlo několik lidí v rámci demonstrace Turów: Nehandlujte. Řešte! pořádanou hnutím Rodiče za klima. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s připravovanou smlouvou mezi českou a polskou stranou týkající se těžby v Turówě.

Smlouva za zavřenými dveřmi

Demonstranti nejvíce napadli připravovanou smlouvu kvůli své netransparentnosti. „Nechceme, aby se budoucnost našeho regionu na hranici tří států vyřešila na základě výpalného, kolem kterého se smlouva točí,“ uvedla v úvodu Anna Kšírová za hnutí Rodiče za klima s tím, že požadují, aby smlouva byla transparentní. „Důl Turów je černá díra, kde se ztrácí dobrý život, a připravovaná dohoda s Polskem to nijak neřeší,“ uvedli organizátoři na sociálních sítích.

Češi chtějí po Polsku kvůli Turówu penále 127 milionů denně. Obě strany dál jednají

Jak dopadne kauza kolem hnědouhelného dolu Turów na hranicích s Libereckým krajem? To stále není jasné, důl i přes rozhodnutí evropského soudu dál funguje a jednání probíhají. Česká vláda nově schválila, že bude po Polsku každý den pokračující...

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. České úřady ale upozorňují na to, že rozšíření dolu ohrozí zásobování vodou obyvatel příhraničních oblastí Liberecka. Povede také podle nich k větší hlučnosti a prašnosti.

Organizace Greenpeace již včera vyzvala ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka, aby zveřejnili obsah připravované smlouvy o kontroverzním dolu Turów. „Veřejnost má nezpochybnitelné právo na přístup k informacím, kterými úřady a politici disponují. Utajované podmínky dohody s Polskem vylučují z veřejné debaty místní obyvatele, neziskové organizace, média i veřejnost. Nahrávají naopak předpokladu, že připravovaná smlouva je příliš slabá, a že jde na ruku Polsku a uhelné společnosti PGE,“ komentovala mluvčí Greenpeace Nikol Krejčová.

Plánovaná smlouva znepokojuje i Milana Starce z Uhelné, který se v boji proti pokračování těžby angažuje od počátku. Podle něj by byl vznik jakékoliv smlouvy, která nebude zahrnovat podmínku, že se těžba přestane přibližovat k českým hranicím, nic neřešící. „Nekritizujeme kraj za to, že usiluje o kompenzaci, ale za to, že v současné době do smlouvy nikdo nevidí, kromě těch, kteří se na ní podílí,“ argumentoval na dnešním protestu Starec. Pokud smlouva dostatečně neochrání zdroje vody na české půdě, pak Česko z pohledu Milana Starce celou kauzu ohledně Turówa prohrálo. „Tato smlouva je finále toho, co se děje kolem dolu. S každým metrem rypadla se odtok spodní vody zhoršuje. Dokud nebudou platit taková opatření, která odtoku zamezí, nemůžeme dovolit, aby se k nám důl přibližoval,“ dodal.

Voda kolem Turówa je stále vzácnější. Místní žijí v nejistotě s dolem doslova za zády

Česko bude kvůli Turówu žalovat polskou stranu u Soudního dvora EU. Může se zdát, že českých vesniček nalepených na polských hranicích se celá situace zas tolik nedotýká. Některé domy tu stály stovky let a jistě i další staletí překonají. Jenže v...

Jde o konflikt mezi současnou a budoucí generací

Smlouva by měla obsahovat podmínky, jejichž plnění Praha chce po Varšavě před i po případném stažení žaloby podané k Soudnímu dvoru EU. Podobu návrhu vláda nezveřejnila.

Na demonstraci vystoupila také geografka Michaela Pixová, která poukazovala na současné klimatické změny i časté vnímání celé kauzy kolem Turówa jako konflikt mezi českými a polskými zájmy. „Tak to ale není. Je to konflikt mezi zájmy současné a budoucí generace, mezi udržitelností a neudržitelností, mezi starým a novým světem,“ řekla během svého projevu. Zároveň ocenila, že se Česko v tomto postavilo za stranu budoucnosti. „Bohužel nyní, když Polsko konečně začalo jednat, jsou tendence vracet se ke starému neudržitelnému světu právě tím handlováním, kterým se pravděpodobně bude Česká republika snažit jednat, a ve kterém vůbec nejde o udržitelnost,“ doplnila.

Jednání mezi Českem a Polskem budou pokračovat zítra. Zúčastní se ho za českou stranu ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a za Polsko ministr pro klima a životní prostředí Michał Tadeusz Kurtyka. „Naší prací je obhájit zájmy českých obyvatel na našem území. A k tomu smlouva směřuje. Jejím cílem je monitorování všech možných veličin, které chceme ochránit,“ řekl dnes během protestu hejtman Martin Půta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky demonstrace, Rodiče za klima, Turów, hnědouhelný důl, Poslko, Důl Turów, těžba, Polsko, podnebí, Česko, Greenpeace, Richard Brabec, Martin Půta, Jakub Kulhánek, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehandlujte. Řešte! Před Krajským úřadem demonstrovali odpůrci Turówa, přišlo jich jen pár  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.