Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sinice po přívalových deštích zhoršily kvalitu vody v Hamerském jezeře

Kvalitu vody v Hamerském jezeře zhoršily sinice. Podle hygieniků není voda vhodná ke koupání pro citlivé osoby, jako jsou těhotné ženy, děti nebo alergici. Po koupání doporučují se osprchovat. Hamerské jezero patří k oblíbeným rekreačním místům v Libereckém kraji, se sinicemi se v posledních letech potýká v létě pravidelně.

Kvalita vody v jezeře se zhoršuje vždy po přívalových deštích, právě ty se letos poměrně často v Libereckém kraji opakují. Na stupni tři z pětibodové škály je kvůli zvýšenému počtu sinic od začátku července také voda Máchova jezera. I toto oblíbené místo se s nimi potýká v posledních letech v létě pravidelně.

Voda na ostatních vodních plochách v Libereckém kraji je většinou dobrá. Na Českolipsku je mírně zhoršená voda Velkého zákupského rybníka a také koupaliště v Nedamově u Dubé. Na stupni dvě je také od začátku sezony také voda v rybníku Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Voda je tam většinou ale jen zakalená.

Hygienici v Libereckém kraji pravidelně sledují kvalitu vody na 37 umělých i přírodních koupalištích. Za nevhodné ke koupání považují dlouhodobě pouze koupaliště v Chrastavě u Liberce kvůli kolísavé kvalitě přítoku, což je Vítkovský potok. Chrastavské koupaliště je v hodnocení hygieniků na čtvrtém z pěti stupňů.

Jednou měsíčně kontrolují hygienici v Libereckém kraji v létě také nemonitorované plochy. Vytipované jsou ty, které lidé využívají, jako jsou nádrže Fojtka a Mlýnice, Vesecký rybník, Lesní koupaliště nebo oblíbená Černá Nisa. Tam je voda většinou dobrá nebo jen mírně zhoršená. Nevhodná ke koupání je podle hygieniků kvůli vysokému množství toxických sinic voda Malého Písečáku v Příšovicích, Chrastenského rybníku v Chrastné, nádrží Horka ve Stráži pod Ralskem a u pískovny Provodín a také Dubice I u České Lípy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Barborková

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, jezero, koupání, léto, Máchovo jezero, okres Česká Lípa, Dubá, Nedamov, Bažantník, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sinice po přívalových deštích zhoršily kvalitu vody v Hamerském jezeře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.