Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Letošní trofej na Tour de France opět pochází z rukou českých sklářů

Stejně jako v předchozích letech budou i za letošní trofejí nejslavnějšího cyklistického závodu světa Tour de France stát čeští skláři a designéři. Vítěz letošního ročníku tak opět pozvedne nad hlavu trofej vyrobenou v lindavské sklárně společnosti Lasvit na Českolipsku.

Podobu trofejí každoročně navrhuje designér Peter Olah. V posledních letech získala trofej již trvalý tvar, rozdílná je pokaždé povrchová úprava. „Dole je dílo široké podobně jako startovní pole, kdy má každý šanci uspět. Ve středu se zužuje, jako se v průběhu závodu profilují favorité. Na konci se rozbíhá, ale na vrcholu je místo jen pro toho jednoho,“ řekl již dříve Olah.

Letos trofej odráží přírodu

Každoroční speciální dekor v letošním roce odráží ekologii, přírodu a čistou energii. Povrchová úprava tak připomíná stébla trávy či květiny. „Trofeji propůjčují vysloveně přírodní, téměř femininní charakter,“ vysvětlil autor.

Kromě Tour de France stojí skláři z Lasvitu také za trofejemi, které získaly světové tenisové špičky jako Rafael Nadal nebo Andy Murray. A skleněné trofeje získají také příští olympijští medailisté z her v Tokiu.

Za čtyřkilovými kusy trofejí, kterých je vyrobeno jen velmi málo, a proto mají nevyčíslitelnou hodnotu, stojí stovky hodin ruční práce. Trofej vytváří skláři z jediného kusu foukaného a broušeného křišťálového skla. „Dřina, pot, zároveň také vášeň a chuť překonat obrovské výzvy. To spojuje sklářství a cyklistiku,“ uvedl v tiskové zprávě Leon Jakimič, majitel společnosti Lasvit.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lasvit

Štítky Lasvit, Tour de France, sklo, sklářství, Českolipsko, okres Česká Lípa, Peter Olah, olympijské hry, Rafael Nadal, Andy Murray, Leon Jakimič, Tokio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní trofej na Tour de France opět pochází z rukou českých sklářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.