Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po bouřích v minulém týdnu zůstaly v Libereckém kraji škody za více než sto šedesát milionů

Po bouřích v minulém týdnu zůstaly v Libereckém kraji podle prvních odhadů škody za více než 162 milionů korun. Vyplaveny byly desítky domů. Největší škody jsou v Liberci, Kunraticích u Cvikova a Zákupech. Jde o předběžná čísla, kompletní zprávu o povodni musí obce s rozšířenou působností zpracovat do tří měsíců. Lze očekávat, že škody ještě porostou, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

„Z pohledu komunikací a krajského majetku škody vzhledem k rozsahu území nebyly malé, ale nejednalo se o nějaké plošné poškození. Vesměs to byly propustky, zaplavené příkopy, poškozené opěrné zdi, ale nebyly to žádné velké katastrofy," doplnil hejtmanův náměstek. Poškozená je podle něj například i silnice ze Cvikova do Lindavy, která se v současné době rekonstruuje. Otevřít ji měli na konci srpna, kvůli škodám se termín zřejmě posune.

Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jana Hadrbolce řešili hasiči první události spojené s bouřkami už v úterý. V noci ze středy na čtvrtek pak zejména Semilsko a Jablonecko zasáhly přívalové deště a silný vítr. Další události hasiči evidovali v souvislosti s intenzivními dešti o víkendu hlavně na Liberecku a Českolipsku. „Za celý ten týden jsme měli více než 450 událostí nad rámec běžné zásahové činnosti, do likvidace se zapojily všechny stanice HZS v kraji a přes sto dobrovolných jednotek," řekl.

V západních Krkonoších bouře ve středu vážně poškodila lesní porosty, hlavně kolem Harrachova. Podle odhadů KRNAP poničila 20 tisíc metrů krychlových dřeva. Mnoho turistických stezek a cyklotras v západních Krkonoších je neprůchodných. V Jablonci nad Nisou potrhaly přívaly vody silnice, vyplavený je výstavní pavilon B tamního Eurocentra, voda se okny dostala i do několika kanceláří radnice, poškozené byly parky i hřiště a uzavřít museli přístup do rekreačního areálu Srnčí důl. Na Jablonecku zatím škody odhadli na čtyři miliony korun, na sousedním Semilsku zhruba na šest milionů.

Větší škody napáchaly přívalové deště o víkendu na Liberecku a Českolipsku. Jen Liberec je předběžně odhadl na 70 milionů korun, poškozená je dešťová kanalizace a silnice, vypustit a vyčistit ale museli také třeba Lesní koupaliště. V noci na neděli se pak bouře přesunula na Českolipsko. Hasiči museli preventivně evakuovat dva dětské tábory a jeden kemp, a také část obyvatel Dobranova a Písečné v České Lípě. V Jablonném v Podještědí utrhl nápor vody jedno ze stavidel Mlýnského rybníka a hasiči ho museli provizorně opravit. Zasažené byly Kunratice u Cvikova, Lindava, Svitava, Cvikov nebo Velenice a další obce.

Jen v Kunraticích odhadli škody na bezmála 15 milionů korun, v nedalekém Cvikově zůstaly po velké vodě škody za bezmála deset milionů a na osm milionů vyčíslili škody ve Sloupu v Čechách. V Zákupech způsobila blesková povodeň škody za více než 13 milionů korun. Přes čtyři miliony budou stát podle starosty Radka Lípy (Starostové pro Liberecký kraj) jen opravy poničených místních komunikací a chodníků. Silně poškozené jsou ale také mosty a lávky, opravit bude třeba i budovy, do nichž se dostala voda.

V Písečné a Dobranově odhadli majitelé 21 zasažených domů škody na více než tři miliony korun. „Škody na městském majetku jsou minimální," řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. V lokalitě se stále uklízí. Radnice do postižených obcí poslala velkokapacitní kontejnery na odpad, pro Písečnou zajistila i cisternu s pitnou vodou. Město postiženým zapůjčilo vysoušeče a ve spolupráci s Libereckým krajem poskytlo i dezinfekční prostředky a úklidový materiál. Starostka Jitka Volfová (ANO) plánuje na poslední červencový týden mimořádné jednání radních, kde budou jednat o finanční podpoře pro postižené domácnosti.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky počasí, záplavy, správa, škody, Liberecký kraj, bouřka, silnice, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Jan Sviták, Zákupy, Kunratice u Cvikova, Cvikov, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po bouřích v minulém týdnu zůstaly v Libereckém kraji škody za více než sto šedesát milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.