Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vlak nepřijal invalidu na vozíku kvůli závadě. Domů chtěl dojet, došla mu baterie. Pomoci museli hasiči

V úterý na nádrží v České Lípě chtěl vlakem cestovat také muž na elektrickém invalidním vozíku. Důvodem ale nebyla neochota zaměstnanců dopravce, nýbrž technická porucha na hydraulické plošině. Nicméně událost, na kterou upozornila starostka České Lípy Jitka Volfová, odstartovala na sociálních sítích ostrou vlnu kritiky směrem k dopravci.

Příspěvek týkající se této události uveřejnila starostka České Lípy včera na svém profilu na facebooku. „Kam se ztratila lidskost? Dostala se ke mně informace, které se mi nechce ani věřit. Kam se poděla lidskost? Jak se něco takového vůbec může stát?“ tak začíná příspěvek Jitky Volfové na sociálních sítích.

Starostka dále popsala, že cestujícímu bylo znemožněno nastoupení do vlaku a cestu do Doks se rozhodl absolvovat po vlastní ose. „Bohužel mu v půli cesty došla baterie. Tímto bych velmi ráda poděkovala našim Hasiči města Česká Lípa, kteří ochotně pána odvezli domů do bezpečí,“ píše Volfová v příspěvku.

Zásah potvrzují českolipští hasiči taktéž na facebooku. Po vybití baterie ve vozíku dopravili muže v pořádku domů. „Po příjezdu na domluvené místo jednotka provedla naložení pána i vozíku do auta a byl proveden odvoz domů do Doks,“ uvádí hasiči z České Lípy.

Redakce Drbny se s celým incidentem obrátila na Koordinátora veřejné dopravy Libereckého kraje (KORID LK), který se případem od včerejšího dne zabývá. Dle prvotního šetření nebyl cestující s vozíkem, který je zřejmě naším pravidelným cestujícím, mimořádně přepraven vlakem linky L4 Rumburk - Mladá Boleslav, sděluje Drbně Pavel Blažek, vedoucí úseku dopravní infrastruktury a drážní dopravy KORID LK.

Obecně by měl cestující na vozíku svou jízdu vždy v předstihu ohlásit dopravci, který pak může přijmout dodatečná opatření, jako například výměnu nasazeného vozidla. V tomto případě cestující ohlášen nebyl, ale podle KORIDu LK to na událost zřejmě žádný vliv nemělo.

Dle něj vlaková četa v průběhu asistence s nástupem cestujícího s těžkým elektrickým vozíkem pomocí hydraulické plošiny narazila na technickou poruchu. „Kvůli poruše nebyla plošina schopná vozík vyzdvihnout na úroveň podlahy vozu. Vzhledem k vysoké hmotnosti vozíku nebyl jiný způsob nástupu v danou chvíli proveditelný. Cestující se následně rozhodl nevyčkat na další spoj a do svého cíle v Doksech vyrazil s pomocí vozíku sám, přibližuje celý incident Blažek.

K podobným případům by už nemělo dojít

KORID LK se nadále celým případem zabývá a zjišťuje další informace od svých zaměstnanců. S dopravcem bude následně jednat o nápravných opatřeních, aby k podobným situacím v budoucnu nedocházelo.

Podle evropské směrnice je stanovena maximální hmotnost cestujícího s vozíkem na 300 kilogramů. Některé starší vozidla ale mají zdvíhací prostředky s nižší nosností jako v tomto případě, kdy motorový vůz řady 843 Českých drah z 90. let měl plošinu s nosností jen do 250 kilogramů. Nicméně v tomto případě se pravděpodobně jednalo o jinou technickou závadu.

Blažek zároveň informoval, že na dotčené lince L4 dojde v prosinci letošního roku k celkové obnově vozového parku. Budou zde nasazena modernější nízkopodlažní vozidla. V případě českolipského nádraží pak bude podlaha vlaku ve stejné výšce s nástupištěm a nástup s vozíkem zde bude již snadný,dodává.

Po zveřejnění příspěvků hasičů i starostky České Lípy na sociálních sítích, které neobsahovaly informace týkající se příčin a okolností celé události, se zvedla vlna kritiky. „Hrůza! Tohle nechápu, jak se tohle může dít!“ píše pod příspěvek starostky například Jitka M. Jiné komentáře ale upozorňují na nepřesné a chybějící informace. „Tento příspěvek už by tu neměl být. Jelikož půl příspěvků je jen spekulace. Nejdřív by se to mělo řádně ověřit, než být někdo obviněn a dávat vše hned na FB bez objasnění. Jsou lidé, kteří dokáží být lhostejný, ale zde byla pánovi nabídnutá možnost jet o 30 minut později. Pán se rozhodl sám odjet a jak někdo píše je svéprávný,“ komentuje Alku J.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči města Česká Lípa

Štítky Liberecký, Českolipsko, hasiči, vozík, Česká Lípa, Jitka Volfová, sociální síť, Pavel Blažek, Doksy, Facebook, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lea Levandulkova

Jasně psali v článku a potvrzuji že když jedeme s vozíčkářem vlakem tak se vždy nahlásíme den dopředu. Pracovníci ČSD pomohou nastoupit a přesměrují k vagonu kde je to možné. Lidi nevěřte dezinformacím. Jezdíme s vozíkem dost často. Vše je o komunikací a ta tady selhala. Pán mohl počkat hodinu na další spoj.

Sobota, 24. července 2021, 07:00Odpovědět

Petr Ševčík

Pane Beránku, ješte jste zapomněl na Českou spořitelnu, která sice už není česká, ale Vašemu názoru odpovídá. Nicméně v tomto případě bych ČD neodsuzoval. Kam pán spěchal, že nemohl počkat na další spoj. To nám on, ani paní starostka, asi neřekne. Ale vydat se na cestu dlouhou 20 km je přinejmenším pošetilost.

Pátek, 23. července 2021, 19:57Odpovědět

Jiří Beránek

České dráhy, Česká pošta, český bordel.

Pátek, 23. července 2021, 18:36Odpovědět

Pavel Pešat

Nádraží v České Lípě je vůbec zázrak. Tuhle jsem se tam pokoušel asi o půl osmé večer jít na WC. Nadarmo. Bez auta ani ránu.

Pátek, 23. července 2021, 13:14Odpovědět

Jiří Ondráček

Tak koordinátor veřejné dopravy se tím případem zabývá. To je jako kdyby řekl, že to zamete pod koberec.

Pátek, 23. července 2021, 11:45Odpovědět

Vlak nepřijal invalidu na vozíku kvůli závadě. Domů chtěl dojet, došla mu baterie. Pomoci museli hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.