Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Libereckém kraji se kvůli dešťům musela některá koupaliště vypustit a čistit

V Libereckém kraji se kvůli přívalovým dešťům o minulém víkendu musela některá venkovní koupaliště vypustit a vyčistit. Podle údajů na webu hygieniků je ale kvalita vody ke koupání na většině přírodních koupališť v kraji nadále dobrá.

Znovu napuštěné je po vyčištění od naplaveného bahna Lesní koupaliště v Liberci nebo v Chuchelně u Semil. Ze 37 pravidelně sledovaných vodních ploch v kraji hygienici za nevhodné ke koupání považují pouze koupaliště v Chrastavě u Liberce. Jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě přítoku, což je Vítkovský potok. Chrastavské koupaliště je v hodnocení hygieniků na čtvrtém z pěti stupňů.

Na třetím stupni je kvůli zvýšenému výskytu sinic Hamerské a Máchovo jezero, což je ale pro tato oblíbená letoviska na Českolipsku v tomto období obvyklý jev. Voda v obou jezerech není podle doporučení hygieniků vhodná ke koupání pro citlivé jedince, kam patří alergici, děti či těhotné ženy.

Mírně zhoršená, tedy na stupni dva, je kvalita vody od začátku sezony na koupalištích v Zákupech a Nedamově na Českolipsku a v rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Riziko zdravotních obtíží je sice malé, hygienici ale lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali.

Z vodních ploch, které nejsou běžně monitorované, nepovažují hygienici kvůli přemnoženým sinicím za vhodné ke koupání Malý Písečák v Příšovicích u Turnova, Chrastenský rybník v Chrastné v Podještědí, nádrž Horka ve Stráži pod Ralskem, Provodínskou pískovnu a rybník jezírko pískovny Provodín a rybník Dubice I v České Lípě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesní koupaliště

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, koupání, rybník, Liberec, okres Česká Lípa, Semily, Chrastava, Chuchelna, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji se kvůli dešťům musela některá koupaliště vypustit a čistit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.