Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Letošní letní sezóna patří mezi slabší. Důvodem jsou opatření, počasí i chybějící cizinci

Letní sezóna se nachází v polovině. Zatím ale patří spíše mezi hroší. Důvodem jsou časté bouřky, stejně jako covidová opatření nebo chybějící cizinci. Vyplývá to z ankety ČTK mezi provozovateli koupališť, památek, kempů a dalších rekreačních cílů.

Méně lidí je zejména na koupalištích

Venkovní koupaliště Maškova zahrada v Turnově, které je nejmodernější v kraji, má oproti loňsku zhruba poloviční návštěvnost. „Návštěva je bídná, historicky to je nejhorší červenec za dobu, co máme otevřeno," uvedl manažer Maškovy zahrady v Turnově Tomáš Špinka. Za hlavní důvod považuje nastavená covidová opatření, kdy návštěvníci musí být po očkování, do 180 dnů po prodělaní covidu nebo mít potvrzení o testu. „A u testování už ani nestačí čestná prohlášení. Podmínky pro koupaliště jsou likvidační," dodal Špinka.

Provozovatel koupaliště Sluníčko v Liberci - Vratislavicích Petr Polda také o pochybuje o smysluplnosti platných podmínek. „Víc lidí potkáte v parku než ve vodě," uvedl. Také pro vratislavické koupaliště je letošní sezona zatím podprůměrná, za hlavní důvod ale Polda považuje počasí s častými bouřkami.

Počasí nepříznivě ovlivňuje i zájem o kempy, například v kempu Klůček u Máchova jezera. „Obsazenost se pohybuje podle počasí a je to z extrému do extrému. Je to taková podivná sezona, kdy jsou velké rozdíly během jedné noci, dřív to bylo třeba za víkend. Dám příklad, v pátek máme 800 ubytovaných a v sobotu jich je najednou jen 300. Celkově lidí je oproti loňsku méně, ale rozdíl není markantní," uvedl za kemp Vladimír Reichert.

Obdobné je to i v nedalekém kempu v Hamru na Jezeře nebo na Kristýně v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku. „Sezona je úměrná dešťům, obsazenost je tak na 70 procentech kapacity ze strany stanařů a karavanistů, ale z našeho hlediska je to akorát. Lidé mají poměrně dost místa kolem sebe a je to takové klidné. V tomto období jsme jinak mívali takové extrémy, kdy máme co dělat, abychom stihli vše uklidit," uvedl za kemp na Kristýně Radek Petr. Letošní léto je podle něj nejdeštivější za poslední roky, o čemž svědčí i výška hladiny v jezeře. „Je o 30 centimetrů výše než obvykle," dodal.

Slabší je i návštěvnost Jizerských hor

Méně turistů než loni přijelo v červenci do horského Bedřichova v Jizerských horách. „Je to vlažnější a loňský rok se neopakuje, co se týká pobytových hostů ani jednodenních návštěvníků. A řekl bych, že je to horší i než před covidem, ale ne zase nějak katastrofálně. Penziony jsou obsazené mezi nějakými 50 až 80 procenty, bývalo ke 100 procentům," uvedl starosta obce Petr Holub. Za nižším zájmem vidí covidová opatření a také to, že lidé letos více jezdí na zahraniční dovolenou než loni.

Pro státní hrady a zámky je letní návštěvnost o něco horší než v minulých letech. „Stále platí, že byť zájem o naše památky je, lidé dávají přednost exteriérovým prohlídkám, kde mohou chodit volně a bez respirátoru. Navíc interiérové prohlídky zámků podléhají kapacitním omezením, a to se samozřejmě na návštěvnosti projevuje. Je tedy nižší než v předchozích letech," uvedla regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. Podle ní ale naopak zaznamenávají velký zájem o dětské prohlídky. „To přičítáme tomu, že současná nabídka pro rodiny s dětmi ještě není tak široká, případně je vázána na předložení testů, a cestu si k nám tak našli i ti, kteří jinak s dětmi hrady a zámky nevyhledávají," dodala.

Liberecká zoo má nyní obvyklou návštěvnost. „Je typická letní, denně mezi 2000 až 3000 lidmi," uvedla mluvčí zoo Barbora Tesařová. Naopak o kabinovou lanovku na Ještěd je zájem nižší. „Chybí cizinci, cestujících je o čtvrtinu až třetinu méně, než je běžné," uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Také libereckému zábavnímu vědeckému parku iQLandie chybí stejně jako loni návštěvníci z Polska a Německa, kteří o prázdninách tradičně tvoří třetinu jeho návštěvníků. „Jinak je léto zatím dobré, počasí nám přeje a návštěvníci chodí, ale Poláci a Němci tu prakticky nejsou," uvedl ředitel centra Pavel Coufal.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky rekreace, turistika, památky, hotely, Liberecký, léto, koupaliště, zámek, Turnov, Radek Petr, Jizerské hory, Národní památkový ústav, Německo, Polsko, Petr Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní letní sezóna patří mezi slabší. Důvodem jsou opatření, počasí i chybějící cizinci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.