Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Číšníci, kuchaři, dělníci i skláři. V kraji chybí mnoho zaměstnanců

V Libereckém kraji chybí zaměstnanci nejen výrobcům dílů pro automobilový průmysl, nové zaměstnance hledají marně také některé sklárny, obsadit se nedaří ani desítky míst v cestovním ruchu.

Hotely a restaurace hledají kuchaře a číšníky, některé nabízejí i ubytování a stravování zdarma, přesto se jim nedaří místa obsadit, zjistila ČTK. Počet volných pracovních míst v červenci v Česku stoupl na historické maximum, k dispozici bylo více než 358 000 volných pracovních míst.

Pracovních příležitostí tak bylo víc než lidí, kteří práci hledají. V Libereckém kraji bylo v nabídce úřadu práce téměř 10 500 volných míst, ještě horší situaci ale zažívali zaměstnavatelé v kraji na přelomu let 2019 a 2020, kdy bylo v kraji dokonce 11 850 volných míst. Poptávka byla tehdy hlavně po dělnících do výroby a také po kvalifikovaných technicích.

Jen v průmyslových podnicích potřebují stovky lidí

Průmyslové podniky stále hledají stovky nových lidí. Například liberecký výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors (Bohemia) potřebuje desítky lidí pro nové projekty. „Největší poptávka je po technických pozicích jako je seřizovač, mechanik elektro a podobně. Magna chce být do roku 2025 uhlíkově neutrální, proto také hledá THP zaměstnance pro oblast energetiky a životního prostředí," řekla mluvčí společnosti Kateřina Arnoldová. Podnik vyplácí náborové bonusy, ale také 13. a 14. plat a slibuje i řadu dalších benefitů.

Citelně teď ale chybí pracovníci i v cestovním ruchu. „Hledáme všude, využíváme i personální agentury, ale těch lidí je strašně málo, nebo do gastra nechtějí, protože se obávají nějaké další vlny koronaviru," řekl Lukáš Pytloun, majitel řetězce do něhož patří 13 hotelů v Liberci, Praze, Krušných horách a Krkonoších. Řetězec aktuálně hledá nejen kuchaře a číšníky pro své hotely, ale také třeba recepční. „Přijímáme lidi i bez zkušební doby, zdarma mají stravu, nápoje i ubytování, potřebujeme aktuálně asi 30 lidí," doplnil Pytloun.

Řetězec hotelů Pytloun hledá lidi do hotelů v Liberci, ale také například do hotelu v oblíbeném krkonošském středisku Harrachov na Jablonecku. Není tam ale jediný. V malém městě s 1300 obyvateli je aktuálně přes 40 volných míst. Kuchaře, číšníky nebo recepční hledají také třeba harrachovské hotely Bílý hořec, Fit Fun, Karolína nebo Resident. Personál hledá restaurace v areálu harrachovské sklárny, ale také sama sklárna.

Harrachovské sklárně chybí foukači, ale také třeba technolog, hledají i údržbáře, prodavačku do podnikové prodejny nebo obsluhu do sklářského muzea v areálu sklárny. „Potřebujeme nabrat nějakých sedm lidí, ale nedaří se nám to. Lidi nejsou, nebo se jim už nechce pracovat," řekl majitel sklárny František Novosad. Sklárna zaměstnává zhruba 80 lidí, vedle výroby skla je v areálu i minipivovar, hotel a restaurace. Sklárna nabízí komentované prohlídky, ročně jí projde kolem 60 000 turistů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky hospodářství, zaměstnanost, hotely, rekreace, Liberecký, sklárna, Liberecký kraj, kuchař, hotel, Lukáš Pytloun, Úřad práce České republiky, Česko, Magna Exteriors, Liberec, František Novosad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ji-Hun Kim

Není nedostatek zaměstnanců. Je jen nedostatek mezd.

Pondělí, 16. srpna 2021, 08:02Odpovědět

Číšníci, kuchaři, dělníci i skláři. V kraji chybí mnoho zaměstnanců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.