Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministerstvo zrušilo výjimku pro obnovu těžby na Tlustci. Záležitost se tak vrací na kraj

Krajský úřad se bude muset opět zabývat obnovou těžby čediče na Tlustci na Českolipsku poté, co Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zrušilo udělení výjimky z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů, která je jednou z nezbytných podmínek k obnově těžby.

O rozhodnutí ministerstva informoval předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec Tomáš Řízek. Právě toto sdružení podalo společně s městem Jablonné v Podještědí, obcí Postřelná a regionální pobočkou STUŽ Česká Lípa odvolání proti jejímu udělení.

„Sdružení na záchranu kopce Tlustec je i nadále přesvědčeno, že střety v území jsou tak velké, negativní vlivy tak prokázané, že jediné uspokojivé řešení pro Tlustec i přilehlé okolí je řešení odpisem zásob suroviny," uvedl Řízek v tiskové zprávě.

Za nejpodstatnější považují zástupci sdružení doporučení ministerstva, aby se k vyvrácení pochybností provedlo nové odborné posouzení zaměřené na výskyt zvláště chráněných druhů v této lokalitě, tedy na početnost a životnost jejich populací a vyhodnocení vlivů těžby na tyto druhy. Posudek by měl podle doporučení MŽP vytvořit znalec nebo pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny. Udělením výjimky se krajský úřad bude zabývat už popáté.

Nový spolek v Brništi se postavil za plány na obnovení těžby na Tlustci

V obci Brniště na Českolipsku vznikl nový spolek s názvem Pro Tlustec, podle něj současné zakonzervování kopce není žádné řešení.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století a patří k nejkvalitnějším v Česku. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče proto v roce 1998 ministerstvo životního prostředí zastavilo. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží. O obnovení těžby usiluje od roku 2012 současný vlastník lomu, Kamenolom Brniště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto geocaching.com

Štítky ekologie, stavebniny, těžba, Tlustec, Ministerstvo životního prostředí České republiky, okres Česká Lípa, Tomáš Řízek, Jablonné v Podještědí, Postřelná, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, KAMENOLOM BRNIŠTĚ a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zrušilo výjimku pro obnovu těžby na Tlustci. Záležitost se tak vrací na kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.