Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vybrané pokuty za Turów na následky těžby, bude chtít kraj po EU

Liberecký kraj bude požadovat po Evropské komisi (EK), aby vytvořila speciální dotační program a převedla do něj vybrané penále od Polska v souvislosti s příhraničním hnědouhelným dolem Turów. Zároveň bude chtít, aby peníze z tohoto programu uvolnila EK na opatření, které souvisí s negativními dopady těžby Turówa na životy obyvatel České republiky. Zejména na zajištění náhradních zdrojů pitné vody, monitoring hluku, prašnosti a poklesu terénů v oblasti zasažené činností tohoto dolu. Usnesení dnes schválili zastupitelé Libereckého kraje.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) chtějí touto deklarací upozornit na to, že cílem není vybírat penále jako takové, ale náprava stavu. „Je to jen výzva k tomu, aby peníze neskončily v nějakém imaginárním rozpočtu Evropské komise, ale byly případně použity na to, co budeme pravděpodobně muset nějak společně se samosprávami financovat," uvedl Půta na zastupitelstvu.

Důl se nachází v polském regionu, který sousedí s Libereckem. Unijní soud v pondělí vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu Kč) denně za to, že nezastavilo těžbu v dole. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí. Předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v Turówu vydal Soudní dvůr EU v květnu po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by mohlo způsobit ekologickou katastrofu a pro zemi by mělo značné ekonomické následky.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. Obyvatelé na české straně se obávají nejen ztráty pitné vody, ale i zvýšení prašnosti a hluku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Greenpeace

Štítky ČR, Polsko, EU, správa, uhlí, soud, ekologie, Liberecký, Turów, těžba, Evropská komise, Liberecký kraj, Důl Turów, Evropská unie, pitná voda, Česko, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybrané pokuty za Turów na následky těžby, bude chtít kraj po EU  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.