Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chlupaté krávy na Jizerce nejsou jen na okrasu. Pomáhají obnovit květnaté louky

V posledních letech láká turisty návštěva Jizerky nejen kvůli krásným výhledům na Bukovec nebo malebné chaloupky. Velkým lákadlem se stalo i stádo „chlupatých“ krav. Původně skotský náhorní skot pomáhá obnovovat zdejší květnaté louky.

Hlavním důvodem využití skotu je současný stav luk. Kvůli chybějícímu tradičnímu lučnímu hospodaření jsou aktuálně dle Správy CHKO Jizerské hory značně degradované. Skot, který byl nedávno přesunut na nové místo, napomáhá jejich obnově. „Pastva náhorním skotem je nově situována na louky, které byly dlouhodobě neudržovány a došlo na nich k degradaci lučního společenstva, kdy dominuje především tráva smilka tuhá a ostatních druhů je poskrovnu,“ informoval Tomáš Korytář, vedoucí Správy CHKO Jizerské hory s tím, že hlavním cílem je vrátit loukám jejich bohatost.

Pastva skotu na Jizerce přispívá k obnově a rozšíření mnoha rostlinných druhů, jako například prhy arniky, hořce, zvonku nebo všivce lesního.

Náhorní skot, specifický zejména svou srstí, byl vybrán pro svou nenáročnost. Přestože někdy se pro spásání horských luk využívají také ovce, pro tuto lokalitu byl nejvhodnější právě zmíněný skot. „Tento skot je schopen a ochoten spásat i řekněme méně chutné rostliny, na rozdíl od běžných plemen skotu či poměrně vybíravých ovcí. Dalším důvodem je i jeho velikost, upozornil Korytář.

Stádo na Jizerce čítá devět dospělých jedinců a pět telat.

Krávy jsou totiž dostatečně těžké, aby narušily drny sešlapem, ale zároveň ne tolik, jako běžnější plemena skotu. I tak ale správa pravidelně stav luk kontroluje a podle potřeb pastvu upravuje.

V osadě krávy zůstanou i přes zimu a na jaře budou ve spásání luk pokračovat. „Agentura ochrany přírody a krajiny chce s pastvou na loukách na Jizerce pokračovat. S některými vlastníky jsem se již domluvili na spolupráci v příštích letech a děkujeme jim za jejich vstřícnost a pochopení. S dalšími budeme ještě určitě jednat, protože všechny louky na Jizerce spoluvytváří jedinečnost této lokality, která je nejen druhou zónou CHKO Jizerské hory, ale i evropsky významnou lokalitou chráněnou v rámci soustavy Natura 2000,“ doplnil vedoucí Správy CHKO.

Ohodnoť článek

Foto CHKO Jizerské hory

Štítky Jizerské hory, Jizerka, krávy, skot, louky, kráva, louka, chráněná krajinná oblast, květnatá louka, Bukovec, Natura 2000

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlupaté krávy na Jizerce nejsou jen na okrasu. Pomáhají obnovit květnaté louky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.