Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Potřebujete trochu klidu a ticha? Vydejte se prozkoumat arboreta

Každý občas potřebuje odpočinek, vyvětrat si hlavu, odložit telefon a užít si chvíli v naprostém tichu a klidu. Takové ideální místo nabízí arboretum. V kraji jich naleznete hned několik.

A kam tedy vyrazit? Pokud chcete během babího léta zamířit do Českého ráje, stavte se v Arboretu Bukovina, které se nachází na Hruboskalské plošině. „Založil jej někdejší majitel hruboskalského panství Jan Bedřich Lexa z Aehrenthalu se svým správcem Leopoldem Angrem již kolem roku 1860. Jeho základem je 35 druhů stromů především ze Severní Ameriky. Jde o jednu z nejstarších sbírek dřevin a jedna z prvních pokusných ploch na pěstování severoamerických dřevin ve střední Evropě,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Pokud už toto arboretum navštívíte, dojděte až na konec a pokochejte se pohledem do krajiny z vyhlídky Kamenný stůl.

Arboretum je speciální zahrada, která se zaměřuje na pěstování dřevin. Při návštěvě arboreta se tak můžete těšit na spoustu stromů a keřů.

Další menší arboretum z roku 1925 najdete na Černé Studnici. Od druhé světové války výrazně zpustlo, k jeho obnově přistoupily až v posledních letech Lesy ČR.

Za zmínku stojí i Arboretum Bulovka, které na Frýdlantsku vybudoval manželský pár z Holandska. V roce 2002 se rozhodli přeměnit a přetvořit divokou zahradu o rozloze 4,5 hektaru na arboretum, komentoval mluvčí. Zahradu přetvořili na novou dle holandského stylu. Celou část růžové zahrady rozdělili podle barevných odstínů růží a různých druhů bylin,“ dodal Mikulička.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky Liberecký, arboretum, stromy, příroda, dřevina, Severní Amerika, druhá světová válka, Bukovina, Český ráj, střední Evropa, Nemocnice Na Bulovce, Lesy České republiky, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potřebujete trochu klidu a ticha? Vydejte se prozkoumat arboreta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.