Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Opozicí kritizovaný převod majetku mezi Libercem a krajem pokračuje

Liberecký kraj a město Liberec pokračují v přípravě převodu majetku v účetní hodnotě více než tři čtvrtě miliardy korun. Liberecký kraj by měl od Nového roku převzít od města zoologickou a botanickou zahradu, na oplátku Liberci daruje domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou.

Krajští radní už schválili návrhy smluv, poslední slovo ale budou mít zastupitelstva kraje a města, řekl náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík.

Kraj převezme od Nového roku zoo a botanickou zahradu, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Domovy pro seniory se 300 klienty naopak slouží hlavně obyvatelům stotisícového města, odkud pochází zhruba 80 procent klientů. „Pro klienty těchto zařízení se nic nezmění," ujistil hejtmanův náměstek pro sociální věci Petr Tulpa.

Převody majetku kritizuje opozice

Převody majetku dlouhodobě kritizuje opozice na liberecké radnici. „Stále si myslím, že tak klíčové organizace, které jsou doslova turistickým magnetem i součástí identity našeho města, by mělo mít město ve vlastnictví a mělo by tak mít přímý vliv na jejich rozvoj. Takhle se toho vzdáváme," vysvětlil postoje opozice Jindřich Felcman. Za vhodnější by považoval, kdyby zoo i botanická zahrada zůstaly městu a radnice by dohodla pravidelný příspěvek od kraje právě pro jejich nadregionální význam.

Směna by ale měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, protože kraj je do nich schopen víc investovat. Zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné dát v nejbližších letech kolem 450 milionů korun. „Pro krajský rozpočet to nebude snadný úkol," přiznal Zbyněk Miklík. Součástí dohody je i příspěvek Liberce, který by měl v příštích deseti letech podpořit rozvoj obou zahrad 25 miliony korun ročně, dávat bude také 3,7 milionu korun na provoz šesti poboček krajské knihovny ve městě. Liberecký kraj se naopak zavázal přispívat každoročně 17 miliony korun na investice a provoz Divadla F.X. Šaldy a Naivního divadla.

Smlouvy podle Miklíka obsahují i pojistky. „Jednou z nich je dohoda o tom, že bezúplatně převáděné nemovitosti budou nadále využity k původnímu účelu – provozování zařízení sociálních služeb a obou zahrad. Pokud tomu tak nebude a nedojde k nápravě, je možné od smluv odstoupit. Stejně tak je ve smlouvách zákaz zcizení - nemovitosti nesmí být dál prodány či darovány," doplnil hejtmanův náměstek. Odhady tržní hodnoty směňovaného majetku se podle něj nedělaly. „Nebyl pro to důvod," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky reality, správa, příroda, sociální, zoo, botanická, Liberecký, Liberec, Liberecký kraj, botanická zahrada, Zbyněk Miklík, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Františkov (Velké Kunětice), zahrada, Petr Tulpa, Naivní divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozicí kritizovaný převod majetku mezi Libercem a krajem pokračuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.