Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vlkům se letos dařilo. Vyvedli mláďata v Lužických, Krušných horách i na Moravě

V letošním roce se v České republice podařilo minimálně osmi vlčím smečkám úspěšně rozmnožit a přivést na svět mláďata. Monitoring a další mapovatelé, jako lesníci a správy chráněných území, potvrdili, že se vlčata narodila v Lužických, Krušných ale také Orlických horách, v Českém Švýcarsku nebo na Broumovsku.

Nové přírůstky spatřili i turisté

V Lužických horách se podařilo smečce rozmnožit navzdory silné těžbě spojené s kůrovcem. „I tak našli místní vlci dostatek klidných lokalit, kde se jim daří vychovat mláďata. Podle záběrů z fotopastí jsou malí vlci minimálně čtyři, rozmnožování tu Vlčí hlídky potvrdily už podruhé v řadě,“ uvedl v tiskové zprávě Miroslav Kutal, vedoucí program Šelmy hnutí Duha. 

Právě v Lužických horách se podařilo letošní mláďata zaznamenat nejen díky fotopastem, ale také zde došlo k ojedinělému pozorování vlčat turisty. „Ačkoliv jsou taková setkání lidí s vlky vzácná, pokud k nim dojde, jedná se často právě o mladé, zvědavé jedince,“ podotkl Kutal.

Vlk procházel v Raspenavě mezi domy, zřejmě jen hledal cestu

Osamělý vlk procházel za dne zástavbou u Raspenavy. Video s ním kolovalo po sociálních sítích, podle ochránců přírody se ale šelma nechovala nestandardně. Zřejmě jen hledala cestu ve snaze přejít hustě zastavěné údolí Smědé, informovala mluvčí...

V Ralsku se mláďata zatím nepotvrdila

Vlky v Ralsku v posledních letech ohrožovala narůstající těžba na Kokořínsku, prašivina potvrzená fotopastmi a také srážky s automobily nebo pytláctví.

V bývalém vojenském prostoru Ralsko se vlci poprvé rozmnožili v roce 2014. Od té doby se každoročně podařilo zdokumentovat jejich úspěšnou reprodukci. Letos se zatím narození vlčat ve zdejší lokalitě potvrdit nepodařilo. „To, že se nám v oblasti Podbezdězí a Ralska zatím nepodařilo reprodukci prokázat, by mohlo nasvědčovat i možnosti, že loni nalezená mrtvá, bezuchá vlčice, u níž se prokázala příčina smrti zastřelením, mohla být vlčicí rodičovského páru,” komentovala Barbora Černá, koordinátorka Vlčích hlídek na Kokořínsku a Ralsku.

Mrtvou vlčici někdo zastřelil. Případ bude řešit policie

Mrtvou vlčici nalezenou počátkem listopadu na silnici u Dubé na Českolipsku někdo zastřelil. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se obrátí na policii, úmyslné usmrcení chráněného živočicha je totiž trestným činem, informovala mluvčí agentury...

Každoroční údaje o rozmnožování vlků jsou klíčové. „Díky nim vímejak se kriticky ohroženému druhu v Česku vede. Jsou také hlavním výchozím zdrojem pro mapu vlčích teritorií v Česku, na jejímž sestavení spolupracujeme s dalšími českými i zahraničními partnery ze sousedních zemí,“ dodal Kutal. V letošním roce se vlkům podařilo rozmnožit také na Broumovsku, v Českém Švýcarsku nebo Krušných horách.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hnutí Duha Olomouc

Štítky Liberecký, Lužické hory, vlci, vlčata, šelmy, Krušné hory, Česko, Ralsko, Morava, Národní park České Švýcarsko, Broumovsko, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Orlické hory, Barbora Černá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tak hlavně že "Liberec". Nechcete dámo už přestat otravovat libereckou veřejnost se svýma krávovinama mimo mísu?

Pátek, 15. října 2021, 17:15Odpovědět

Vlkům se letos dařilo. Vyvedli mláďata v Lužických, Krušných horách i na Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.