Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak je to s karavany na horách? V Harrachově mají zelenou, na Jizerku nesmí

V posledních letech výrazně stoupl zájem o obytné vozy a karavany, přispěla k tomu i koronavirová epidemie. V horách v Libereckém kraji jsou rozdílné podmínky pro stání karavanů.

Třeba na Jizerce v Jizerských horách pro ně nově platí zákaz parkování, naopak v krkonošském Harrachově míst v kempu pro ně přibylo a další chystá i město, vyplývá ze zjištění ČTK.

Kořenov, pod který Jizerka patří, zakázal parkování karavanů a přívěsů na tamním parkovišti Mořina kvůli jeho omezené kapacitě i neukázněnosti majitelů obytných vozů. „Jsou neohleduplní, zaparkují a vedle nechají třeba tři metry volného místa," řekl místostarosta Kořenova Stanislav Pelc. Dalším důvodem podle něj je, že pro karavany nemají na Mořině potřebné zázemí. Pelc zároveň míní, že nárůst počtu karavanů byl jen sezonní záležitostí. „Tím, že byl covid, nebyly penziony, hotely, tak spousta lidí měla karavany půjčené. Teď je jiná situace, takže dnes je už vidět útlum oproti loňsku, kdy toho bylo strašně moc a jezdily i v zimě desítky karavanů," dodal.

Stanislav Slavík z kempu v nedalekém Harrachově uvedl, že karavanů na víkendových pobytech měli letos zhruba stejně jako v minulých letech. Stoupá ale podle něj zájem o zimní stání karavanů, tedy na období zhruba od konce října do konce dubna. „Když jsme před 28 lety začínali, tak jich bylo na přezimování stabilně pět, před deseti lety to bylo tak 15 a loni už 50,“ uvedl Slavík. Podle objednávek letos očekává kolem 65 karavanů. „To už je maximum, víc už nemůžeme, protože i na tu zimu musíme nechat 20 až 25 míst pro karavany, co přijedou krátkodobě," dodal. Letos podle něj plochu pro parkování karavanů v kempu rozšířili díky zbourání tří starších chatek, o něž nebyl pro ubytování zájem.

V Harrachově plánují zlepšení

Zlepšit podmínky pro stání karavanů plánuje v Harrachově i vedení města. „Velkou kapacitu karavanových stání máme na centrálním parkovišti, ale je nám jasné, že betonová plocha bez většího výhledu není pro tento typ návštěvníků atraktivní. Šli jsme tomu tedy naproti a nabídli stání pod mamutími můstky. Do budoucna tam chceme vybudovat karavanpark se vším zázemím. To ale bude záviset na naší úspěšnosti v získávání dotací,“ uvedl místostarosta Tomáš Vašíček.

Několik míst pro karavany chce v budoucnu zřídit také třeba Bedřichov v Jizerských horách, i tam majitelé obytných vozů začali jezdit častěji. „V minulosti tady byly tak jeden či dva karavany a letos jsme jich zaznamenali v létě i pět šest," uvedl starosta Petr Holub. Ještě více jich bylo podle něj loni v zimě. „To jich bylo deset až 15, to ale byly uzavřené ubytovací kapacity," řekl. Bedřichov připravuje projekt na vytvoření čtyř karavanových stání mimo hlavní parkoviště, na jejich vybudování ale podle starosty peníze zatím nejsou. Obec speciální místa pro stání obytných vozů nemá, loni v zimě ale mohly karavany mimořádně parkovat třeba na parkovišti pod skiareálem, pod Malinovkou. „To už letos nepůjde. Předpokládám, že zima bude normální, a to pak budou všechna parkoviště obsazená," dodal starosta.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky automoto, rekreace, hory, Liberecký, karavan, Harrachov, Jizerské hory, zima, parkování, Liberecký kraj, Stanislav Pelc, Mořina, Kořenov, Petr Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak je to s karavany na horách? V Harrachově mají zelenou, na Jizerku nesmí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.