Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silničáři jsou na příchod zimy připraveni. Vozy v případě potřeby vyjíždějí do půl hodiny

Nezadržitelně se blíží další zima. A na toto období se každoročně připravují také silničáři. Ti krajští jsou připraveni. Jakmile nasněží a nebudou silnice sjízdné, vyjedou vozy nejpozději do 30 minut, informoval dnes náměstek hejtmana Jan Sviták. Právě dnes poprvé vyjely sypače také do nižších poloh.

Sypače v Libereckém kraji dnes poprvé v nové zimní sezoně vyjely i do nižších poloh. Ráno mrzlo na většině míst regionu a během dopoledne někde i sněžilo. Technika tak vyjela na Liberecku a Jablonecku, v Krkonoších, ale také na silnice na Českolipsku. Novinářům to dnes řekl Petr Správka, předseda představenstva krajské společnosti Silnice LK.

Stejně jako v předchozích letech jsou v rámci plánu zimní údržby nejprve uklízeny silnice první třídy. Po nich přijdou na řadu vytíženější silnice druhé třídy. „Zbývající úseky jsou udržované zpravidla jen pluhováním. Silnice, po kterých nejezdí autobusy a nepatří k těm frekventovaným, se neudržují,“ uvedl Sviták. Kraj má na starost zimní údržbu na více než 2 000 kilometrech silnic druhé a třetí třídy. Z nich se na bezmála 60 kilometrech údržba nezajišťuje.

O údržbu krajských silnic se v zimě starají bezmála dvě stovky řidičů a desítky strojů. „Na zajištění zimní údržby silnic druhých a třetích tříd je připraveno celkem 73 sypačů, 36 traktorových radlic, 17 nakladačů, 10 ks sněhových fréz, 34 dispečerů a 180 řidičů,“ vypočítával Správka.

Během loňského roku spotřebovali krajští silničáři více než 13 200 tun posypové soli a na silnicích zasahovali celkem 113 dnů. „Uplynulá sezona byla z pohledu zimní údržby náročná,“ informoval náměstek pro dopravu. Loňská zimní údržba stála kraj přes 143 milionů korun, ta předchozí 86 milionů a v sezóně 2018-2019 činily náklady 127 milionů korun. Loňská zima tak byla z pohledu nákladů na zimní údržbu nejdražší za posledních šest sezón.

Ohodnoť článek

Foto Silnice LK

Štítky Silnice LK, zima, zimní údržba, silnice, Jan Sviták, Liberecký kraj, Silnice LK a.s., okres Jablonec nad Nisou, Krkonoše, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři jsou na příchod zimy připraveni. Vozy v případě potřeby vyjíždějí do půl hodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.