Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po vzoru Prahy a Jihlavy vytvořil Liberec pravidla pro spolupráci s investory

Liberec vytvořil pravidla pro spolupráci s investory, kteří potřebují součinnost města na jejich projektu. Určují, kolik po nich radnice bude požadovat jako příspěvek na veřejnou infrastrukturu.

Zásady schválili drtivou většinou zastupitelé města, platit začnou od ledna příštího roku. Primátor města Jaroslav Zámečník řekl, že zásady mají zajistit stejný přístup ke všem developerům, aby dopředu věděli, kolik budou platit.

„To znamená, město nechce vydělávat na developerských projektech, ale chce, aby když zatíží veřejnou infrastrukturu, a to už jsou i školy a školky, tak se na tom ten developerský projekt bude podílet. Třeba na tom, že bude potřeba dostavět jeden pavilon školky," dodal primátor. Podle něj obdobná pravidla platí například v Praze, Jihlavě či Říčanech.

Podle schválených zásad bude město po developerech chtít 500 korun bez DPH za každý metr hrubé podlažní plochy stavby v území, kde již infrastruktura i služby jsou a je potřeba je jen posílit. Pro oblasti, kde je třeba vybudovat novou infrastrukturu či zavést nové služby, to bude 800 korun za každý metr čtvereční. V případě změny územního plánu to bude 1200 korun. Jde o ceny pro příští rok, poté se budou každoročně navyšovat o inflaci.

Pokud půjde o zástavbu proluky, využití brownfieldu nebo veřejnou nekomerční stavbu, může dostat developer slevu. Méně zaplatí i ti, kteří nad povinný rámec investují do opatření využívajících například obnovitelné zdroje energie nebo do úprav veřejných prostranství.

Zásady již před dvěma lety navrhovala opozice

Vytvoření zásad už před dvěma lety navrhoval opoziční zastupitel Jaromír Baxa. „V té době se na mě snesla kritika o tom, jak bude takový dokument diskriminační," uvedl dnes Baxa, který se na vypracování zásad podílel za opozici. Podle něj jsou rovná pravidla něco, co chtějí i samotní developeři. „Pokud jsou tedy rovná pravidla ve městě uplatňována, ani pro developery nepředstavuje takový problém, aby se na rozvoji veřejné infrastruktury podíleli. Do této doby se zpravidla řešily nahodile jen související úpravy ulic a inženýrských sítí, nyní bude prostor i pro získávání prostředků pro potřebný rozvoj škol, školek či parků," dodal Baxa.

Příspěvek městu nebude pro investory povinný. „Na druhou stranu ale developeři často potřebují, aby město do jejich projektu vložilo pozemky nebo aby se připojili na městské komunikace či městské sítě, takže je potřeba abychom společně vycházeli," dodal Zámečník.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky správa, stavby, reality, Liberec, investor, Praha, Jihlava, developer, projekt, Jaromír Baxa, Jaroslav Zámečník, Říčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po vzoru Prahy a Jihlavy vytvořil Liberec pravidla pro spolupráci s investory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.