Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zachraňte Vánoce! Iniciativa i další lidé se spojují, aby podpořili stánkaře

Ze dne na den přišli stánkaři o vánoční trhy a řada z nich tak o možnost prodat dlouhé měsíce připravované výrobky. Není pochyb, že pro mnohé prodejce jsou trhy o adventu stěžejní akcí a hlavním zdrojem příjmů. Vládní nařízení zakazující trhy tak může být pro některé stánkaře likvidační. Pomoci se jim snaží nově vzniklá jablonecká iniciativa Zachraňte Vánoce.

Za iniciativou stojí především jablonecký pivovar Volt a autoři oblíbených Tatrhů. K nim se postupně přidávají další lidé a společnosti, které chtějí prodejce na vánočních trzích podpořit. Nabízí jim tak například umístění jejich produktů u sebe v krámku bez provize z prodeje nebo jim bezúplatně poskytnou prostory pro prodej.

Vláda zakázala pořádání vánočních trhů minulý čtvrtek. „Jakmile jsme se to dozvěděli, ihned jsme začali svolávat tým a vymýšlet, jak bychom mohli pomoci,“ sdělil Drbně Jura Ibl, pořadatel Tatrhů a jeden z autorů iniciativy Zachraňte Vánoce. „Chápeme, že to jinak asi nejde, ale pro malé výrobce jsou Vánoce nenahraditelné a přijít o ně je likvidační,“ poznamenal Ibl.

Jak pomoci? Autoři Zachraňte Vánoce uvítají každou pomocnou ruku, největší pomocí je ale podle nich nákup autorských věcí. v letošním roce by tak podle nich měli lidé investovat zejména do dárků od lokálních kreativních výrobců. Protože nová televize nebo počítač tu budou i za rok, drobní prodejci ale možná už ne.

Lidé se spojují. Denně přibývají nabídky pomoci

Iniciativa vzbudila vlnu solidarity a denně se připojují noví lidé a podnikatelé. „Z toho máme obrovskou radost,“ přiznal autor. Cílem je dostat zboží malých prodejců k lidem. A to například prostřednictvím akce Štědrý dům v Jablonci, kdy se bývalý dům nábytku přemění na improvizovaný obchodní dům. Mimo to autoři nabízejí třeba internetový portál na prodej zboží těm prodejcům, kteří doposud e-shop nemají. „Dále nabízíme místo na pivovarských stáncích, které měly to štěstí, že jsou na farmářských trzích. Nic za to nechceme. Hlavně, aby bylo kde prodávat. A to tak že rychle,“ doplnil Ibl.

V Liberci se trhy o adventu uskuteční. Podobně jako v Mostě je nahradí ty farmářské

Advent bez svařáku, vůně pečených kaštanů a trdelníků a bez setkávání u některého ze stánků. Včerejší rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů zarazilo veřejnost a odrovnalo jejich pořadatele. Před libereckou radnicí tak najdou lidé do Vánoc jen...

Pomoci stánkařům se snaží lidé v rámci iniciativy Zachraňte Vánoce i mimo ni. Jako například dvojice šéfkuchařů z food trucku North taste. Ti byli možná v regionu vůbec první, kdo pomoc stánkařům nabídl. Petr Šimon a Robert Sklenář, který na české gastroscéně rozhodně není neznámý, se také snaží prodejcům, které zasáhla nová opatření, pomoci. „Netěší nás situace, která přišla s novými vládními nařízeními. Mrzí nás, že lidé, kteří investovali tolik úsilí, času a peněz do příprav adventních stánků, musí svůj podnik nechat zavřený. Rádi bychom touto cestou poskytli alespoň malou pomoc,“ řekl Drbně Robert Sklenář.

Každý týden nyní najdou lidé jejich food truck před OC Forum na místě farmářských trhů. Kromě svých lahůdek rozšíří dočasně svůj sortiment o produkty stánkařů a bez nároku na jakýkoliv zisk je zařadí do své nabídky. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Jablonec

Štítky Liberecký, Zachraňte vánoce, trhy, stánkaři, Vánoce, prodej, vánoční trhy, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachraňte Vánoce! Iniciativa i další lidé se spojují, aby podpořili stánkaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.