Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O Nelinku s dětskou mozkovou obrnou pečuje sama maminka. Finance na neurorehabilitace jí ale chybí

Tříletou Nelinku z Liberce museli hned po narození oživovat. Od té doby zápolí s dětskou mozkovou obrnou. Každodenní péče o Nelinku, na kterou je maminka Monika sama, tak zahrnuje nejrůznější cvičení, podávání léků a neustálé lékařské kontroly. Nele výrazně pomáhají i neurorehabilitace, na ty ale mamince už nezbývají finance. Vznikla proto veřejná sbírka.

Během těhotenství se Monika Rybínová s žádnými vážnými problémy nepotýkala. Na konci se ale vše zkomplikovalo a došlo na císařský řez. „V bříšku se Nela topila, obmotala si šňůru kolem krku a vytáhli ji bez známek života,“ vzpomíná maminka Monika. Lékařům se sice podařilo po sedmi minutách obnovit srdeční činnost, následoval ale těžký epileptický záchvat a další oživování. První dny svého života tak nestrávila Nela v náručí maminky, ale v inkubátoru, kde ji podchlazovali a pomocí elektrod se snažili zachránit mozek.

Tehdy se rodiče snažili být dcerce na blízku, pronajali si tak byt ve městě, kde na specializovaném pracovišti Nelinka pobývala. Placení dvou nájmů ale uvrhlo rodinu do nelehké finanční situace. Tatínek se navíc rozhodl po roce rodinu opustit. Dnes tak o Nelu pečuje sama maminka. „Po probuzení dám Nelince léky, pak se nasnídá, následuje cvičení podle Vojtovy metody. Pokračujeme svačinkou, hraním, které vychází z metody manželů Bobathových, pak oběd, cvičení jako dopoledne, dvě večeře a léky,“ přibližuje redakci každodenní kolotoč.

Do toho musí maminka Monika vměstnat všechny návštěvy lékařů a fyzioterapii. Přiznává, že vlastně nemá vlastní život. „Jediný, kdo mi pomáhá, je moje mamka. Jednou v měsíci si k sobě Nelinku na víkend bere, abych si aspoň trochu odpočinula. Ta jediná se toho nebojí a s Nelčou to umí,“ přiznává Rybínová.

Neurorehabilitace pomáhají, ale pojišťovny je neproplácejí

Maminka věnuje Nelince veškerý svůj čas i finance. Na pravidelné neurorehabilitační cvičení v libereckém rehabilitačním centru Sarema jí už ale peníze nezbývají a neurorehabilitace bohužel neproplácejí zdravotní pojišťovny. Přitom už po třech týdnech cvičení se dostavily viditelné pokroky. „Díky cvičení v Saremě se Nele velice zlepšilo ovládání ručiček, lépe drží hlavičku a ovládá trup,“ dodává maminka.

Vznikla proto veřejná sbírka na platformě Donio, kde mohou lidé na Nelčinu neurorehabilitaci přispět. Doposud se podařilo vybrat z cílové padesátitisícové částky bezmála devět tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto archiv Moniky Rybínové

Štítky neurorehabilitace, sbírka, charita, Nela, Liberec, rehabilitace, dětská mozková obrna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Nelinku s dětskou mozkovou obrnou pečuje sama maminka. Finance na neurorehabilitace jí ale chybí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.