Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Cizincům v Libereckém kraji pomůže s orientací brožura vydaná v pěti jazycích

Liberecký kraj vydal informační brožuru, která by měla cizincům pomoci s integrací. Kromě češtiny ji kraj vydal v pěti jazycích. Inspirací byl kraj Vysočina, řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Brožura s názvem "Pravidla, která Vás chrání aneb bezpečný život cizince v Libereckém kraji" vydal kraj v mongolštině, ukrajinštině, ruštině, vietnamštině a angličtině.

„Prvotním cílem je pomoci cizincům, pomáháme díky ní ale i obyvatelům kraje a zaměstnavatelům. Pokud cizinci budou znát svá práva, povinnosti a místní zvyky, mohou se vyhnout protiprávnímu jednání, které často páchají pouze z neznalosti. Tím, že budou znát i svá práva, například o výši mzdy a pracovní době, mohou se bránit proti neetickému chování ze strany zaměstnavatele nebo majitele bytu ve kterém bydlí," doplnil Tulpa.

„Cílem při tvorbě brožury bylo hlavně, aby byla přehledná, stručná, a aby její vypovídací hodnota měla co nejdelší dobu platnosti. Cizinec legálně pobývající na území kraje, když dostane tuto brožuru, tak mu pomáhá lépe se orientovat v širokém spektru specifik našeho kraje i České republiky," řekla vedoucí centra na podporu integrace cizinců Žaneta Kaprasová, která se na tvorbě materiálu podílela. Brožura ale podle ní může pomoci i zástupcům státní správy při jednání s cizinci.

Brožura je v pěti cizojazyčných mutacích s ohledem na rozložení cizinců v kraji. „Cílí jak na cizince ze zemí Evropské unie, tak na ty ze třetích zemí," řekl Tulpa. Brožuru vydal kraj v každé jazykové mutaci v nákladu tisíc kusů a počítá s případným dotiskem v příštím roce, materiál má ale také elektronickou verzi. Text je rozdělen do několika oblastí – zaměstnání, bydlení, školství, volný čas, bezpečnost, zdravotnictví a doprava. Vše je doplněno i o důležité a užitečné kontaktní údaje ze všech čtyř okresů Libereckého kraje.

Materiál vznikl za podpory ministerstva vnitra z programu prevence kriminality. Brožuru je možné získat v budově Krajského úřadu Libereckého kraje, k dispozici ji ale budou mít i na úřadu práce nebo policii. V elektronické podobě je volně ke stažení na webových stránkách sociálního odboru krajského úřadu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, sociální, menšiny, Liberecký kraj, brožura, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Kraj Vysočina, materiál, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, Úřad práce České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizincům v Libereckém kraji pomůže s orientací brožura vydaná v pěti jazycích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.